Едно от най-приятните усещания е тялото ни след баня – ухае на чисто, меко на допир, топло и ароматно. Обикновено си мислим, че чистотата предполага скърцаща кожа. Противно на общоприетите схващания обаче, трябва да знаете, че сапунът не е особено полезен за кожата - в интерес на истината може да нанесе дори повече вреди, отколкото са ползите.

Дали обаче само водата е достатъчна, за да се изплакне мръсотията? Какво ще се случи с тялото, ако спрем да използваме сапун?

1. Кожата ще е по-здрава

Къпането само с вода ще балансира защитния слой на кожата. Вярно е, че сапунът премахва мръсотията от тялото, но заедно с това почиства и естествените масла, което с течение на времето води до нарушен баланс на pH на кожата и сухота.

2. Няма да имаме телесна миризма

Душът със сапун има краткотраен мирис, но като цяло той прави кожата по-уязвима към бактерии. Суровите съставки в сапуна нарушават баланса между кожните масла и бактериите, които живеят върху кожата ни, което я кара да произвежда още повече масла и бактерии. Антибактериалните сапуни пък са особено вредни, тъй като заедно с вредните убиват и полезните микроби.

3. Ще запази здрави интимните зони на тялото

Редовното къпане със сапун може да изсуши гениталната област, което от своя страна да доведе до здравословни проблеми. Най-добре е да използвате топла вода за измиване на интимните части.

4. Кожата ще остане за по-дълго без бръчки

Въпреки че много съставки на сапуна имат за цел да поддържат кожата чиста и свежа, всъщност могат да причинят повече вреда, отколкото полза. Увреждат киселинната ѝ обвивка, което от своя страна може да усложни някои кожни състояния като акне и дерматит. Къпането със сапун изсушава кожата, което може да доведе до появата на бръчки.

5. Може да намали шансовете за развитие на дефицит на витамин D

Не само че допринасят за преждевременното стареене на кожата, но сапуните също могат да попречат и на усвояването на витамин D. Кожата преобразува слънчевата енергия във витамин D и някои специалисти препоръчват по-рядко да се къпете, тъй като това може да наруши баланса ѝ и да отмие част от витамина. Въпреки това редица специалисти поддържат тезата, че витамин D остава в кожата дори след душ.

Bright Side