Кариерата ви е стабилна, постът, който заемате на този етап ви удовлетворява – все пак сте изкачили вече няколко стъпала нагоре в йерархията. И когато наближи денят за заплата, настроението ви неусетно се повишава, а животът ви се струва по-хубав. Вие сте щастливи!

Вероятно вече имате нов автомобил, с приятелите ходите само в скъпи ресторанти. Притежавате повечето току-що излезли на пазара техно играчки и с усмивка си спомняте романтиката от отминалите години, когато си носехте сандвичи от вкъщи, за да пестите от бизнес обяди.

Но какво се случва по-нататък? Не минава много време и „внушителната заплата” вече не ви се струва достатъчна. Не се чувствате напълно щастливи. Иска ви се да получавате повече, да имате още една кола и т.н. Кръгът в преследване на финансовото благополучие се затваря.

Може ли да се купи щастието, или то наистина е безценно? Оказва се, че може, като при това цената му не е непостижимо висока.

75 000 долара годишен доход, или техният еквивалент, във всяка точка на земята са напълно достатъчни, за да се радва човек на живота. Това посочиха американски учени през 2011 г. В случая става дума за щастието в най-широкия смисъл на това понятие – за удовлетворението от начина, по който протича животът, а не за моментните настроения. Сумата от 75 000 долара годишно беше обявена за психологическа граница, при която човек започва да мисли, че парите вече не са проблем.

Това обясниха икономистът Ангъс Дийтън и психологът Даниел Канимън от САЩ. Те коментираха обаче, че колкото по-далеч отиват хората от тази граница, толкова по-малко щастливи се чувстват. Прехвърлянето не носи допълнителна радост, категорични бяха специалистите, защото възниква парадоксалното усещане, че парите вечно не са достатъчно, въпреки че реално ставаме все по-богати и по-богати. "Ако получавате повече от 75 000 долара годишно и продължавате да не сте доволни от живота, състредоточете се върху здравето си, отношенията с приятелите и близките", посъветва професорът по психология от Университета на Илинойс Едуард Динър.

Той даде още няколко препоръки как да се радваме на живота, дори когато не печелим изключително много.

1. Не се сравнявайте и не се състезавайте с другите. Хората със стабилно самочувствие не следят непрекъснато чуждите успехи и провали. Те се самооценяват като правят сравнения между това, което са и това, което са били. Доверяват се на вътрешния си барометър за израстване и благополучие. Още една сериозна причина да не се сравнявате с другите: винаги ще се намери някой, който е по-добре от вас, а това ще е шамар за самочувствието ви.

2. Съсредоточете се върху създаването на живота, който искате. Мислете и се грижете за вас и вашето семейство. Престанете да губите енергия в това да се интересувате непрекъснато какво правят или говорят другите. Не се оплитайте в интриги и напуснете средата на негативните хора.

3. Не съдете! Всеки има право да изживее живота си така, както намери за добре.

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.