13-годишната ми дъщеря буквално се втриса, когато я докосна. Всеки мой опит да бъда нежна към моето пухкаво и чувствително момиченце се посреща на нож.

”Знаеш, че съм тийнейджърка, вече съм много голяма за такова отношение“ - това чувстват и си мислят децата на 14-16 години.

Когато за пръв път ме отблъсна, изпитах силен гняв, питах се какво не съм направила както трябва, каква е моята грешка, която съм допуснала, за да заслужа грубото ѝ отношение.

Дали не ме наказва за развода ми с баща ѝ преди 6 години?

Забравих ли да ѝ кажа ”Обичам те“, или ѝ го казах много високо, когато тръгваше за училище?!

Нима тя не разбира, че всичко, което правя, е за да се чувствам нейна майка, както е било преди, когато беше малка – да ѝ разказвам приказки за лека нощ, да си пеем и танцуваме заедно, да ме моли за помощ, когато трябва да си пише домашното…

Какво си случи и как мога да спра това? Искам си дъщеричката обратно, сега!

Явно правя нещо не както трябва. Сигурно е редно да контролирам нейните постъпки и реакции. Но колкото повече се опитвам да я контролирам, толкова повече я отблъсквам от себе си...

Тийнейджърите са непредвидими. В един момент са весели и щастливи, а изведнъж стават тревожни, потиснати и летаргични.

За един миг нашите зависими от нас прекрасни деца стават мини-възрастни, борещи се за независимост, които искат да разчитат все по-малко и по-малко на мама и татко.

Това порастване е критично време в живота на дъщеря ми и не мога да позная моето 13-годишно момиче, на което панталоните окъсяват, а краката стават все по-дълги. Разбрах, че трябва да приема тези години на трансформиране, време за подготовка за живота на възрастните. 

Когато просто разговаряте, а усещането е като че ви вадят зъб, помнете, че това не е лично.

Всъщност, детето ви просто иска да провери докъде са границите на независимост, когато утвърждава наред със своята индивидуалност. Това не е свързано с вашите умения на родител или на липсата на такива, не е свързано с дрехите, които носите или танцовите движения, които правите в дневната, това е просто симптом за израстване. 

Това е добре. Това е временно! 

Продължава на страницата на Новите родители