За първородните деца раждането на малкия брат често е травматично събитие, което застрашава постигнатия баланс. За първи път те няма вече да са единствени, а ще има още някой, който да отнема от вниманието, което досега е било само за тях. 

Какво да направите, за да предотвратите ревността на голямото дете и да го „помирите“ с неговото братче или сестриче, така че връзката им да се превърне в това, за което мечтаете?

Ето кои са най-честите грешки на родителите, когато съобщават новината на детето и 5 добри идеи, които може да помогнат да не се стига до кризи и сърдене.

5 грешки, които в никакъв случай не бива да допускате

1. Забравете за сравненията между първото и второто дете. В този смисъл никога не казвайте на първото, че е страхотно в нещо, подценявайки второто.

Така няма да го накарате да се чувства значимо, а ще увеличите пропастта между двамата. Има други, по-добри начини за похвала.

2. Не се стремете да търсите синхрон между двете деца. Няма как те да ядат, спят и правят определени неща по едно и също време. По този начин само ще се изнервите, ще изнервите и малчуганите, и в крайна сметка нищо няма да постигнете.

3. Не подкупвайте с играчки, шоколади и подаръци голямото дете, за да приеме братчето си. Подаръците са по конкретни поводи и то трябва да знае това.

4. Не търсете оправдание за всеки негов каприз. Възможно е в началото детето наистина да бъде стресирано от появата на бебето. Но с времето то трябва да свикне с присъствието му и да го приеме. А не да продължи да проявява капризи, а вие да си затваряте очите и да ги неглижирате като нещо нормално.

5. Не го успокоявайте, обяснявайки, че всичко е както преди и нищо у дома не се е променило. Напротив – има бебе, което плаче през нощта, отнема от вниманието на мама, а след като започне да пълзи и ходи, най-вероятно ще пипа и играчките на голямото.

Не крийте, че това може да се случи, а просто обяснете спокойно на голямото дете, че в един момент неговият брат или сестра ще пораснат и тогава вече ще си има безценен приятел в игрите у дома.

5 полезни идеи, които ще ви помогнат да подгтотвите детето за предстоящото събитие четете на страницата на Новите родители