Нервите, както знаем, не са от желязо и само по филмите майката е винаги уравновесена, мила, усмихната и добра, готова да помогне, и около нея се разнася ухание на канелени кифлички.

В живота обаче тя понякога се държи като фурия и това не е срамно. В крайна сметка, детето трябва да разбира, че мама е жив човек, а не киборг. И за нея би било добре да знае, че когато очите ѝ станат черни от гняв или негодувание, най-добре да преброи до 10 или повече, да диша дълбоко, колкото е нужно, за да не експлодира.

Ето няколко изключително популярни ситуации, когато и майчиното търпение едва успява да устои на желанието да изкрещи или тропне с крак. И точно тогава е важно да се научите да броите до 10. Помага!

Снимка: Shutterstock

Обиждат детето ви

Други деца обиждат вашето. Това е нещо обичайно в детските градини, на площадките за игра, и би трябвало родителите да научат своите хлапета как да реагират на атаките на връстниците си. Вероятно на майките и татковците им се иска да ги хванат за яката и да разтърсят едно хубавичко онези, които дразнят техните. Но както добре знаем – всяко действие има противодействие и трябва да се реагира адекватно на ситуацията. Нито можете да си запушите очите и ушите, когато става нещо нередно, нито е добре да оставите нещата безнаказани. Някой трябва да обясни на дразнителите, че не е възпитано да се постъпва така.

Доста по-зле е положението, когато възрастни обиждат детето. Някоя леля, която се смята за сведуща по въпросите на възпитанието, прави забележка на вашето дете, или в училището учителката се отнася грубо към него. Когато това се случи, нормалната майка реагира бурно.

Сега се поставете на мястото на другото дете, родител или възрастен. Надали сте приятна гледка, ако избухнете. Затова – бройте до 10.

Собственото ви дете ви ядосва

Виждали сте как хлапе пищи и се търкаля по пода на магазина, а майката е безсилна в яростта си. Лошото е, че малкото се научава да хитрува, ако види, че му угаждате и започва все по-често да прилага този номер. Нарича се кризата на 3-годишните. И броенето до 10 е изключително полезно точно в такива моменти.

При петия негов каприз за деня, преминал границата на търпимост, нормално е да изпаднете в ярост. Може би чак тогава детето ще разбере, че е прекалило сериозно и евентуално ще спре. Добрата новина е, че този кризисен период отминава. По-лесно е да опитате първо с броенето.

Подобно нещо се повтаря в периода на юношеството. Както знаем, тийновете са в състояние да изкарат от кожата и най-търпеливите родители. И докато едва се сдържате и им задавате най-прост въпрос, отговорът е безумен, неразбиращ поглед. Ако изобщо тийнейджърът ви е чул. Така че имате нужда и то каква, да започнете спешно да броите до 10.

Снимка: Shutterstock

Намеците, че не сте добра майка

Има още една ситуация, която може да извади всяка майка от равновесие – намеците, че не се справя добре с тази своя роля. Аргументът ,,Ти си майка“ се използва и от лекаря в поликлиниката, и от непознати опоненти в социалните мрежи, и от бабата, която смята, че всичко, което правите, е направилно.

Ти си майка и си длъжна да…- следва дълъг списък какво именно сте длъжна да правите. А ако не го правите, то е ясно каква майка сте! И в този момент във вас се пробужда звяр, готов да удря и чупи всичко наоколо. Спокойно, вие сте абсолютно права. Просто бройте до 10.

Соня Димова / Новите родители