Много често това, което довежда родителите до консултации със специалисти, е проблемното поведение. Все по-често се говори, че децата са агресивни, не изпълняват изискванията на родителите си, „имат собствено мнение”.

Истината е, че не децата са се променили. Те винаги са имали собствено мнение, винаги са искали да постигнат своето, да бъдат щастливи, да са обградени от материални и нематериални придобивки. Няма дете, което да не се радва на подкрепата на родителите или пък на техните подаръци.

Защо напоследък говорим за „буйни деца”?

Наричаме ги с всякакви имена, оправдаваме собствените си слабости с тяхното поведение, темперамент и желания.

Част от причината за този феномен е промяната в начина на живот. Като всяка цивилизация и всяко общество, което се развива, така и в България наблюдаваме тенденции към развитие на независимост.

Това, от една страна, е чудесно. Вече имаме мобилни телефони, чрез които винаги поддържаме връзка с децата и знаем къде са те, добре ли са и кога ще се приберат.

Четем всякакви статии в интернет за това кога да пуснем детето на ясла и колко е хубаво това за него, за да стане самостоятелно. Подаряваме му таблет, за да намира по-лесно информацията, която му е необходима за научаване на училищните предмети. Всички тези средства и начин на живот ни помагат много в ежедневието, но имат и своите минуси.

Всички тези нови технологии са още един начин да окажем контрол над децата.

Вижте целия текст на страниците на Новите родители.