Замисляли ли сте се какво се случва в мозъка на човек, докато реди рими в крачка? Учените вече знаят тайните на добрата импровизация.

Алън Браун и колегите му от Националния здравен институт на САЩ от години изучават творческото мислене. Занимавали са се с импровизацията в музиката, но решават да видят какво се случва, когато се намесят думите.

Двама рапъри сътрудничат на учените, за да наберат 12 доброволци - артисти от фрийстайл общностите във Вашингтон и Балтимор, които да леят рими, докато изследват мозъка им с функционален скенер.

Какво се случва в импровизиращия мозък? Зоните, свързани с мотивацията, организацията и емоциите се активират, а тези, които отговарят за себенаблюдението, автоцензурата и контрола замлъкват.

Фрийстайлърите на практика изключват всичко, които може да прекъсне спонтанния поток на творчеството.

"Ако един спортист започне да обръща внимание на това какво прави, как мести тялото си, за да хване топката, той ще се схване и няма да направи нищо", казва Браун.

Зоните, отговарящи за самоконтрола, се събуждат към края на всеки блок от изпълнението.

Изследователите не са сигурни дали мозъкът може да привикне да мисли по-бързо чрез тренировки, но са стигнали до извода, че творческите процеси са свързани с прости пренареждания в мозъчната дейност, които всеки от нас ежедневно извършва.