Според официалната статистика в Барселона стават жертва на обир средно 7000 жилища годишно. Възможно ли е да предпазим дома си, ако не можем да си позволим висококачествена и много скъпа алармена система?

Ето някои съвети, които могат да се окажат много полезни.

1. Крийте всички ценни вещи, когато влизат непознати у вас.

Докато водопроводчикът поправя мивката ви, разполага с достатъчно време, за да се огледа наоколо. Същото важи и за електротехника, за момчето от кабелната телевизия и т.н. Не се доверявайте сляпо на хората и бъдете предпазливи. Не казваме, че всеки майстор, който ви влезе в къщата, е потенциален крадец, но няма да ви навреди, ако вземете предпазни мерки. За целта приберете на скрити места всички по-ценни вещи като бижута, часовници, пари и т.н.

2. Не позволявайте крадеца да чуе, че телефонът ви звъни.

Ако все още имате домашен телефон, е вероятно да станете жертва на хитър план от страна на крадеца. Обикновено се проучва какъв е телефонният номер на апартамента, който е набелязан, и преди да влезе, крадецът се обажда. Ако чуе, че звъни и никой не вдига, това е почти сигурен знак, че няма никого. Затова изключвайте телефона, когато излизате, или го заглушавайте, така че да не може да се чуе отвън.

3. Сложете си надеждна ключалка.

Външният вид е важен. Вярно е, че крадците бързо разучават всякакви нови техники на заключване, но все пак е важно да се оборудвате с надеждна ключалка. Според статистиките на крадеца са му необходими около 60 секунди, за да проникне в чужда собственост, като в 73% от случаите това се случва през входната врата. Най-разпространени и най-уязвими са т. нар. секретни патрони. Те се чупят много лесно. Ако патронът стърчи от вратата повече от сантиметър-два, крадците го хващат с различни приспособления и го чупят за секунди без много шум. За да затрудните и отварянето с шперц, търсете силно набразден по цялата дължина ключ. Дори и бравата ви да е от най-ново поколение, тя е безсмислена, ако е сложена на паянтова талашитена врата. Вратата е толкова важна, колкото и устройството, с което се затваря. Ключарите са категорични, че най-добрата врата е металната, снабдена с бронировка и сигурен секретен патрон.

4. Защитете прозорците си.

Прозорецът е друг популярен вход за крадците. Горещо ви препоръчваме да си сложите решетки на прозорците, ако живеете на първия или втория етаж. Не забравяйте обаче, че е важно да имате достъп навън в случай на инцидент, затова си поръчайте решетки, които могат да се отключват.

5. Погрижете се за пространството около дома си.

Ако живеете в къща, е много важно да поддържате пространството около дома си, за да не изглежда запуснат и празен. През лятото задължително подкосявайте тревата и садете цветя, през зимата – почиствайте добре пътеката отпред.

6. Използвайте страха на крадците срещу тях.

Всеки крадец се страхува да не бъде заловен. Затова можете да поставите голям надпис на вратата си: „Защитена собственост”. На пръв поглед не е кой знае какво, но крадците ще се замислят, преди да набележат точно вашия апартамент.

7. Изхвърляйте правилно кутии/опаковки от скъпи вещи.

Ако току-що сте си купили скъп телевизор, не бързайте да захвърлите кашона от него в кофата за боклук пред блока. Задължително я нарежете на парчета и я изхвърляйте на части. В противен случай е много вероятно да привлечете вниманието на някой недоброжелател.

8. Престорете се.

Ако излизате от вкъщи и забележите отпред подозрителен човек, непременно се обърнете и помахайте към прозорците, сякаш вкъщи има някого. Това със сигурност ще разколебае крадците от плановете им.

9. Проверявайте редовно бравата си.

Ако забележите необичайни драскотини или наранявания по бравата, със сигурност е време да я смените. Най-вероятно някой крадец се е опитал да нахлуе в дома ви, но по някаква причина се е отказал или е отложил за друг път.

10. Пускайте слънчева светлина в дома си.

Ако прозорците са плътно покрити с перде в продължение на няколко дни, това може да изглежда подозрително. Затова дърпайте до средата пердетата, когато излизате от вкъщи, за да създадете илюзия, че домът не е празен.

11. Бъдете нащрек, когато говорите по телефона.

Ако ви позвънят от някаква агенция например и ви поискат данните или информация за семейното положение или за работата ви, в никакъв случай не предоставяйте такава. Да не говорим за телефонните измамници, които набраха такава голяма популярност, представяйки се за полицай или лекар и искайки пари за благото ваш близък. Затворете телефона и позвънете на този ваш близък, пък тогава чак започвайте да се притеснявате за него.

12. Посадете около имота си рози, шума или храсти.

Ако живеете в къща, превърнете оградата си в препятствие за крадци. Посадете шипка например пред портата, а под прозореца си – розов храст. Това със сигурност ще създаде затруднение на крадеца и ще превърне мисията му в истинско предизвикателство. Нищо чудно и да се откаже.

Цветелина Велчева