Как да отгледате гений?

16 септември 2016 г., 17:10
2968

Copyright: Sergey Nivens / Shutterstock

Изследване на 5000 интелектуално надарени деца, което продължава вече 45 години може да отговори на този въпрос.

“Независимо дали ни харесва или не тези хора наистина контролират нашето общество,” казва Джонатан Уай, психолог от университета Дюк, който работи в програмата на Дюк за идентифициране на таланти.

“Децата, които дават резултати в топ 1 процента на тестовете по правило стават нашите водещи учени, мениджъри на корпорации, федерални съдии, сенатори и милиардери.”

Започнато през 1972 година от Джулиън Стенли от университета Джонс Хопкинс изследването на младежи с преждевременно развити математически заложби като начало изследва 450 интелигентни тийнейджъри между 12 и 14 от района на Балтимор, които са били отсяти на база резултатите си на математическата секция на изпита SAT.

Това е било първото стандартизирано търсене на таланти, и пет години по-късно Стенли разширява обсега му като включва още много деца. Той също решава да ги следи в течение на живота им, от училище до университет и кариера.

Първите четири групи студенти са имали резултати на теста SAT между топ 3 до топ 0,01 процент. Петата група от водещи студенти по математика и науки е била добавена през 1992 година и така е закръглила числото има на 5000.

Скорошно изследване идентифицира ранните когнитивни способности като най-значимия фактор за постигане на високи резултати, фактор, по-силен от усилената практика и факторите на средата като например социално-икономическия статус.

Това може да звучи обезкуражаващо за тези, които нямат силно развити когнитивни способности в ранна възраст, но друг фактор е бил идентифициран, ако искате да развиете интелигентност при децата – възпитание, фокусирано върху развитието на интелекта.

“Децата от изследването не се нуждаят от нищо ново или иновативно. Те просто имат нужда от по-ранен достъп до това, до което имат достъп по-големите деца.”

Източник: Science Alert

Ключови думи:
Коментари