Правилното държане на молива (химикалката или флумастера) е от съществено значение, тъй като помага на детето да се научи да пише.

Това е основно умение, което то може да започне да упражнява от 3-годишна възраст.

Как се развиват уменията на децата

На 3 години е достатъчно да се научи да чертае хоризонтални и вертикални линии, да реже с ножица и да отваря и затваря капаците на малките контейнери.

На 4 години вече ще може да рисува хоризонтални и вертикални линии, които се пресичат, да начертае съвършено права линия и да завърже с конец нещо. А на 5 години ще умее да рисува кръг и квадрат, а така също да ги изрязва по контура с ножичка.

Всичко това помага на детето да развие силата и контрола над ръката, да рисува прости линии и форми, което става основа за следващия етап – писането на букви и цифри. За да се случи всичко това обаче е важно то да се научи най-напред да държи правилно молива или средството, което използва за чертаене.

Как да му помогнете

Поставете правилно молива в ръката му и му обяснете как да го прихване между палеца и показалеца си. Може най-напред да му покажете как вие го държите и да го подтикнете да опита да повтори същото.

Много внимателно плъзнете молива, така че острието да бъде на правилното разстояние от пръстите. Ако му е трудно, предложете да потренира с малки предмети, които да държи по същия начин.

Важно е да не оставяте двигателните умения неконтролирани, за да не свикне то по неправилния начин. Поправянето е по-трудно от научаването.

По материали от DonnaD / Новите родители