Всъщност познаваме понятието джетлаг от полетите на далечни разстояния. Тогава какво общо има то с интимните отношения? Но нека се върнем в 2020 г., когато целият живот замря заради пандемията от коронавирус и се наложи мнозина от нас да пренесат работата си вкъщи. Интимните отношения също трябваше да се нагодят към новата ситуация. За много партньори се оказа огромно предизвикателство да прекарват по 24 часа в денонощието заедно. За щастие след като мерките се разхлабиха,  контактите с външния свят се възобновиха. Но и това подложи на изпитание съвместния живот на редица двойки и доведе до т.нар. джетлаг.

Джетлаг в отношенията: когато партньорите живеят в различни часови пояси

Човек би казал, че от джетлаг са засегнати само двойките, които поддържат връзката си от дистанция. Представете си обаче следния сценарий: Вашият партньор (партньорка) всеки ден трябва да пропътува голямо разстояние, за да отиде на работа. Там се среща с много хора и се преуморява. А вечерта отново трябва да измине същото разстояние, за да се върне вкъщи. Вие, от своя страна, работите между собствените си четири стени и нямате много контакт с колеги или с други хора. Когато най-после любимият (любимата) си се прибере изтощен(а), едва ли ще гори от желание да изслуша веднага проблемите ви. Най-вероятно първо ще иска да си почине и да събере сили. На вас пък ви се говори, защото целия ден сте мълчали, и се чувствате засегнати от неговата (нейната) привидна незаинтересованост. Резултатът: и двамата сякаш живеете в различни сфери и непрекъснато се разминавате, като така и не успявате да се срещнете лице в лице.

От синдрома джетлаг и двамата партньори страдат в еднаква степен. Единият се чувства ограничаван и неразбран, а другият – пренебрегван. Ето защо се налага час по-скоро да преодолеете това състояние. Но как? В края на краищата не можете просто така да приспособите работата си към ритъма на другия или дори да напуснете, само и само да му угодите.

Най-напред трябва и двамата да осъзнаете проблема. Само тогава ще можете активно да промените нещо в така създалото се положение. Ако имате усещането, че хармонията помежду ви е изчезнала и живеете на автопилот, със сигурност страдате от джетлаг. Трябва открито да обсъдите потребностите си. Напълно нормално е след дългия работен ден единственото ви желание да е да останете насаме със себе си. Но ако партньорът (партньорката) ви не го приема, помолете го (я) да изгледате заедно следния клип от „Сексът и градът“, за да ви разбере: https://www.youtube.com/watch?v=s3qewADR7FU

За да избегнете недоразумения, първо трябва да се уверите, че той (тя) не приема поведението ви лично. Отговорът на този (а и на всички останали проблеми във връзката) гласи еднозначно: разговор, разговор, разговор. Вечерната разходка може да помогне, за да си проясните главата и да съберете сили за предстоящата беседа. Така ще покажете един на друг колко сериозно гледате на връзката си.