Според ново проучване децата на възраст между 11 и 14 години искат да са наясно в най-общи линии как работи банковата система или как по-рационално да харчат джобните си пари.

Така например 38 процента от подрастващите държат техните родители да дадат по-разбираеми обяснения какво е кредит и при какви условия се отпуска, а други 30 процента желаели да получат полезни съвети как да се научат да спестяват пари и да пазаруват от по-изгодни места.

Данните разкриват още, че масово момичетата и момчетата не са удовлетворени, защото майките и бащите им постоянно отбягват обсъждането на такъв тип финансови теми или ги споменават най-много веднъж седмично.

Експертите допълват, че във време, в което почти всяко семейство живее на кредит или ипотека, е важно подобни въпроси да се дебатират между родителите и техните наследници, за да могат от малки подрастващите да ценят парите и да внимават с пилеенето им.

Около 55 процента от родителите пък разкрили, че успяват да спестяват по малко средства всеки месец, а други 54 процента признават, че от години живеят на кредит.

Около 45 процента от домакинствата коментират, че изготвят пълен списък с всички харчове, които правят, за да онагледяват по-лесно по колко финикийски знаци изразходват на месечна база.