Джак Керуак е американски писател, поет, художник и представител и един от основоположниците на бийт поколението. Творчеството му обхваща теми като католическата духовност, джаза, будизма, наркотиците, бедността и пътуването. 

В негова чест решихме да ви представим някои от най-великите му изказвания.

Насладете им се!

***

"Този свят ми дължи някои неща, това е всичко."

"Обещах й красива любов. Поглъщах я с очи. Вече си бяхме разказали историите; притихнахме в мълчание и в сладко очакване. Тъй просто беше. Който иска, нека си ги има всички Пийчиси и Бетини, и Мерилута, и Рити, и Камий, и Инеси на този свят; но това е момичето за мен, моят тип женска душевност и аз й го казах."

"Животът трябва да бъде съдържателен и пълен с любов - нищо друго не е добро, въобще не е добро, за никого."

"…Защото единствените хора за мен са лудите, онези, които са луди за живот, луди за разговори, луди за спасение, онези, които пожелават всичко наведнъж, които никога не се прозяват, нито дрънкат баналности, а горят, горят, горят като приказни жълти фойерверки, разпукват се сред небето, същински звездни паяци, а отвътре блясва синкавата светлина на сърцевината им и тогава всички се стъписват: "Аууууу!" Как са наричали този тип млади хора в Германия на Гьоте?"

"Има и по-лоши неща от това да бъдеш откачен."

"…Излязох от къщи с един сак, в който бяха подредени най-насъщни вещи, и потеглих към тихоокеанския бряг с моите петдесет долара в джоба."

"Приятелите му го питали: "Защо си окачил тук тази грозотия?", а Бул им отвръщал: "Харесвам я тъкмо защото е грозна." Целият му живот вървеше в тоя стил."

"…В края на краищата … пътят трябва да води към целия свят."

"…Просто не знам какво да правя, толкова ми е хубаво и леко в тоя утринен свят. Знаеш ли, че ние най-после пристигнахме на небето. То едва ли е по-прохладно и по-велико, не е възможно да е друго."

"Беше напълно сериозно, напълно халюциниращо, напълно щастливо."

"Болката или любовта, или опасността те връщат отново в реалността…"

"Да намериш нирвана е като да локализираш тишината."

"...Дали сме паднали ангели, които не искаха да повярват, че нищото е нищо - и бяхме родени да губим нашите любими и нашите скъпи приятели един по един, докато накрая изгубим своя собствен живот за доказателство?"

"Деца и невинност е едно и също."

"Един ден аз ще намеря верните думи и те ще бъдат прости."

"Когато отивах да спя не бях обзет от никаква принцеса, нито от желание за принцеса, от ничие неодобрение, и си легнах доволен и спах добре."

"Мисля, че това беше прекрасна халюцинация, но я харесвам такава."

"Накрая бездомният човек имаше всички основания да плаче - всичко на този свят беше насочено срещу него."

"Светът е филм за всичко, което съществува; той е филм, направен от същия материал, който е навсякъде, принадлежащ на никого; който е това, което всичко е."

"Тишината беше интензивен грохот."