За да си приготвят кафе, повечето от вас сигурно бързо завъртат крана на чешмата и сипват вода в кафеварката. Но това всъщност не е добра идея. Ето защо:

Кафето е любимата топла напитка на огромен брой хора. Около 85% от световното население пие поне 1 чаша кафе дневно, а над 600 милиарда чаши кафе се изпиват годишно. Най-вероятно всеки от вас автоматично налива вода от чешмата, когато иска да си свари кафе – независимо дали в кафеник, в кафеварка или в машина за еспресо. Но следващия път помислете добре, преди да го направите, защото макар да не е вредна, чешмяната вода може да промени вкуса на кафето.

Защо приготвеното с чешмяна вода кафе има различен вкус?

Промяната във вкуса на популярната напитка се дължи на степента на твърдост на водата и на нейната рН стойност. За да е вкусно кафето, е нужно водата да има степен на твърдост между 5°dH и 9°dH и стойност на pH 7. Ако водата е прекалено мека, кафето ще стане възкисело, ако пък е прекалено твърда, ще нагарча.   

Прибегнете ли до минерална вода, в повечето случаи също няма да си направите добра услуга. Защото бутилираната вода от магазина може да съдържа варовик, а той убива неповторимото ухание на кафето. Оптималното решение е да използвате филтрирана вода. Водният филтър намалява хлора и подобрява вкуса и аромата както на кафето, така и на другите напитки, които се приготвят с вода. Освен това абсорбира металите и редуцира варовиковите отлагания. Това прави филтърното кафе не само вкусно, но удължава и живота на машината, която освен това не се налага да почиствате често.