Никой не оспорва ползите от кърменето. Но колко време то трябва да продължи и има ли граници, които не е редно да бъдат прекрачвани? И всъщност кога точно кърменето престава да е толкова необходимо и ценно хранене за детето?

Спорни въпроси, по които може много да се говори и които имат своите поддръжници и в двете крайности – от кърмене само в началните месеци до кърмене в стил Крали Марко, поне до тръгване на училище.

А феновете на различните крайности могат да ви приведат куп аргументи в защита на своята теза и всичките да бъдат логично обосновани.

Тук няма да разглеждаме кое е правилно и кое не, а ще ви разкажем истинската история на една дълго кърмеща майка, споделена в социалната мрежа Reddit.

Защо този проблем продължава да бъде ябълка на раздора

В тази социална мрежа потребителите обменят мнения, съвети и теории за всичко, което ги вълнува. И неотдавна се появява запитване от анонимна жена която търси помощ по отношение на продължителното кърмене. Проблемът е, че семейството не приема майката да продължава да храни по този начин вече 6-годишната си дъщеря.

Историята е разказана от нейната сестра и поражда много важен дебат за ползите от продължителното кърмене. Включват се и експерти от СЗО.

Според тях майчиното мляко е изключителната храна за първите 6 месеца от живота на бебето. Но ако майката не иска да спре кърменето и бебето/детето продължава да търси този тип хранене, няма проблем това да продължи и много дълго. Дори и до тръгването на училище на детето.

В световен мащаб не са масови случаите като този, но има достатъчно, за да се дискутира по темата.

Истинската история на една майка

Въпросната майка има две момиченца - на 2 и 6 години. Когато се родило по-малкото, тя все още кърмела първото. И преценила, че за него ще е по-полезно да продължи да се храни и по този начин, тъй като забелязала, че така стресът от появата на сестричката е по-малък. Отделно била и привърженик на дългото кърмене.

Не на същото мнение обаче били нейните роднини. Те постоянно я питали колко време смята да продължава така, правели ѝ остри забележки, напомняли ѝ, че е време да спира. И това били най-леките за преглъщане обвинения, разказва нейната сестра.

Роднините започнали да я засипват с различни изследвания на учени, които отхвърлят ползата от дългото кърмене. Предложили ѝ да посещава психолог, а друг да работи с децата, тъй като те със сигурност вече били развили Едипов комплекс.

Освен всичко друго, майката била привърженик и на кърменето на поискване. Често се случвало да храни и двете деца едновременно, когато цялото семейство се е събрало или имат гости. Това роднините ѝ вече не успели да преглътнат и я заплашили, че ще предприемат съответните мерки.

Продължава на страницата на Новите родители