Определен градус на строгост при възпитанието на младото поколение безспорно е нужен, но се случва понякога бащата да създава казармена атмосфера. Възможно ли е да смекчим строгия мъж и как да направим това?

Нито едно нормално здраво дете не трябва да бъде удобно за родителите си и има правото да се държи не съвсем добре, да изпада в истерии, да се въргаля по пода, да скача върху леглото, да крещи ужасно силно, да пее в автобуса, да заявява потребностите си, да спори, да се гневи… Но някои бащи не разбират това и смятат, че детето им е дадено само с една единствена цел – да възпитат от него достоен член на обществото. Което означава, че върху него трябва да се изпробват всички методи, за да се държи малкото така, че да не кара баща си да се изчервява.

Постоянни забележки, викане, наказания, сълзи – в подобни условия и възрастен не би живял, какво остава за дете? Често в подобни ситуации майката и бащата играят ролята на „доброто“ и „лошото“ ченге: таткото се кара, а мама тайно разрешава неща от забранените. В резултат на това детето не само не започва да се държи по-добре, а обратното – става непоносимо и манипулира възрастните.

Психолозите напомнят: единната линия на възпитание в семейството, когато възрастните се придържат към едни и същи правила, е залог за спокойното и благополучно развитие на децата.
Възможно е, ако мъжът ви е прекалено строг, заради хармонията в семейството да вземате неговата страна. В подобен случай обаче е твърде вероятно да чувствате вина, че не защитавате малкото от изискващия баща. А постоянното чувство на вина, както е известно, не води никого до нищо добро.

Така че се опитайте да реализирате най-правилния вариант – да повлияете на мъжа така, че да намали градуса на строгост. Ето няколко основни правила как да направите това тактично и безболезнено:

Поговорете честно. Разкажете за чувствата си, изразете гледната си точка по отношение възпитанието на децата. Това не бива да бъде разговор, който започва с думите: „Трябва да поговорим“, иначе той ще заеме отбранителна позиция и едва ли ще се съгласи и с един от вашите аргументи. Говорете, когато той е в добро разположение на духа – здрав, бодър и сит. Нека това да бъде спокойна беседа. Не нападайте. Не обвинявайте, не проявявайте агресия, не оскърбявайте мъжа. Той, разбира се, не е прав, но ще държи на своето до последно.

Продължава на страницата на Новите родители