Свръхчувствителното дете възприема по-интензивно от другите случващото се около него, като често се заплита в силни емоции и усещания, които биха могли да го направят несигурно и/или агресивно.

Приемането на неговата същност, доверието, даването на ясни правила, обучението му как да вижда нещата, са само част от съветите на Ролф Селин, автор на книгата „Чувствителните деца имат предимство“, които могат да бъдат от полза на родителите.

Ето и най-важните 9, които доказано работят и ще ви помогнат не само да общувате пълноценно, но и да не допускате някои грешки.

1. Бъдете родители, а не приятели

Когато осъзнаете, че имате дете с тази характеристика, трябва да се запитате дали стилът на възпитание, който сте избрали, е правилният. Специалистите смятат, че свръхчувствителността е наследствен фактор, така че е много вероятно един или и двамата родители, също да са по-емоционални от приетото. А това може да ги подтикне да се държат с детето до детски или да го поставят в центъра на всичко.

За детето обаче това отношение не е здравословно, тъй като го претоварва и превъзбужда. Любовта, която нахлува в живота му на гигантски количества и го залива, на практика му действа ограничаващо и го превръща в единак. А трябва да му помогне да стане по-силно и свободно.

Освен това родителите, които се стремят да бъдат най-добрите приятели на децата си, реално бягат от ролите си на майка и баща. Те трябва да имат смелостта да заемат полагащото им се място.

2. Говорете за правилата с неутрален тон

Това, което е необходимо за отглеждането на самоуверени деца, особено ако са свръхчувствителни, е система от ясни правила, които ги ограничават, но справедливо и пропорционално спрямо възрастта им. Ако родителят продължава да отстъпва пред капризите, независимо от какъв характер са те, това не носи никаква полза, тъй като детето ще продължи да се налага, но в същото време ще израсне крехко и несигурно.

Не е нужно да се усмихвате или да изглеждате раздразнени, а да информирате детето за правилата с неутрален тон. Все едно коментирате прогнозата за времето по телевизията. По този начин то ще възприеме казаното именно като правило, което не подлежи на коментар, и няма да се дразни и да реагира бурно.

3. Внимавайте да не предадете своите тревоги и страхове

Когато имате дете, което е твърде чувствително, вие сте склонни да се страхувате за него. Но вашите притеснения лесно може да му се предадат и да го направят по-слабо. Ако искате то да расте здраво, силно и уверено, трябва да му предадете максимална увереност и да вярвате в способностите му.

Пробвайте да копирате поведението на онази спокойна майка на същата площадка, която гледа с усмивка катерещото се дете и просто го направлява как да се катери безопасно, а не го предупреждава, че може да падне.