7 странни признака, че сте наистина креативни

27 януари 2017 г., 16:19
3097

Sidarta / Shutterstock

Ако сте саркастични, игнорирате крайните срокове и за вас са характерни още 5 неща е много вероятно да сте силно креативна личност.

Сарказмът всъщност стимулира креативното мислене, откри ново изследване. Въпреки, че традиционно се приема като една от не особено изтънчените форми форми на хумор, сарказмът изисква значителни интелектуални усилия.

Хората смятат, че блуждаенето на мисълта и фантазирането са пълна зауба на време. Но грешат. Последните изследвания показват, че това те всъщност са ключ към успеха и високата креативност.

Новите технологии и идеи се появяват от колективните мозъци – екипите, а не от индивидуални гении, сочят други изследвания.

Най-доброто, което може да направите за да бъдете по-креативни, е просто да говорите с тези, с които сте на различни мнения.

Може би неочаквано, но игнорирането на крайните срокове и избягването на аналитичното мислене са два фактора, свързани с “Ахаа” моментите на прозрение и открития. Именно тези моменти много често са по-ценни и продуктивни от строгото аналитично мислене.

Високата креативност върви ръка за ръка с невротизма, откриват също учените. Причината за това е, че областта в мозъка, която е свързана с креативността, също така има тенденцията да премисля прекомерно нещата и да води до притеснения.

Колкото повече мислите съзнателно, толкова по-малко креативни сте, парадоксално открива друго изследване.

Ако се разсейвате лесно това е поредният знак, че имате висока креативност. Учените са открили, че за креативните хора е изключително трудно да се абстрахират от разсейващи неща като паразитни звуци от рода на клаксони, капеща вода или говорещи хора. Това може да обясни лесно защо креативни гении като Марсел Пруст и Антон Чехов са се разсейвали толкова лесно. 

Източник: Psy Blog

Коментари