Приказката за „Лъжливото овчарче“ се разказва в различни варианти на различни езици. Защо? Защото всички деца обичат да послъгват.

Това обикновено са леки разминавания с истината, които обаче не бива да пропускаме без внимание, съветват психолози. Според тях тези малчугани, които често прибягват до лъжи, са неуверени в себе си. Искат да избегнат наказание или да си припишат достойнства, за да се откроят и да излязат едни гърди пред другарчетата си.

Зад детската лъжа обаче често прозират сериозни проблеми, над които американският детски психолог Лоренс Кътнър, автор на 5 книги със съвети за родители, ни приканва да помислим и предлага подход за справяне с проблема.

Страх от наказание

Децата се страхуват да не бъдат наказани. Особено, ако родителите са по-строги и имат нереални и завишени очаквания. Например, ако майката на 5-годишно момиченце очаква, без да го подсеща, то да си сгъва и подрежда дрехите или да вдига масата, след като се е нахранила. И, когато попита малката палавница, дали и свършила всичко това, тя ще отговори „Да“, дори в действителност да е забравила. Така майката остава с впечатление, че детето лъже.

Зад тази лъжа обаче прозира друг проблем – нереалните очаквания на майката. Нейното дете просто опитва да се справи със ситуацията, така както може. И лъжата е неговият начин на адаптация.

Завишена самооценка

Учениците често лъжат, за да изглеждат достойни в очите на приятелите си. Така например, в компания те може да разкажат, че са срещнали рок-звезда, известен спортист или артист, да се похвалят с „имането“ на родителите си, преувеличавайки истината.

Няма нищо тревожно, ако това се случва от време на време. Ако обаче тийнейджърът твърде често прибягва до подобни лъжи, това е сигнал, че наистина е недоволен от себе си.

В подобна ситуация е добре да поговорите и да разберете защо той се чувства така. Възможно е връстниците му да не го уважават, да му се присмиват, да го обиждат. 

Вижте целия текст на страниците на Новите родители.