"Днес е моят 37-ми рожден ден. Трябва да призная, че пътуването ми дотук бе много интересно. Обръщайки се назад и анализирайки извървения път и многото фази от моя живот, осъзнавам как всеки етап, всеки успех, грешка, триумф и случай, когато сърцето ми е било разбито, е изиграл своята съществена роля, за да се озова днес тук, където съм. И независимо от тежките преживявания, които съм имала, обичам всичко, което животът ми е поднесъл."

С тези проникновени думи започва една от най-четените статии на Huffington Post. Публикувана на 26 януари 2014 година, днес тя все още е сред най-споделяните публикации на изданието. Неин автор е Дон Гласкин – автор, бизнес предприемач, духовен учител, съпруга и майка на две деца, която списва своя собствена рубрика в "Huffington Post".

Както издават заглавието и уводът,  статията е вдъхновена от равносметката, която Гласкин прави за живота си навръх 37-мия си рожден ден, а причината да бъде преведена на редица езици и разпространена от хиляди потребители на социалните мрежи, са 37-те житейски урока, които авторката смята, че е усвоила и биха били от полза на всяка жена и всеки човек, стремящ се към самоусъвършенстване и пълноценен живот.

Преди да пристъпим към уроците, поместваме и остатъка от встъплението на статията:

"От ученолюбиво и свито момиченце, през артистична и в немалка степен бунтарски настроена тийнейджърка, до безгрижна мечтателка на 20 и няколко години с периодично проявяваща се дива страна, метаморфозите, които претърпях в младите си години, бяха доволно много и големи. Сега, карайки 30-те, нося в себе си няколко пъти по-голямо сърце, което прелива от майчина любов, осъзнавайки кое е най-важното нещо за мен в този живот. Опитът, който придобих в своите професионални начинания, също бе като интензивен курс по уроци за живота, бизнеса и себеопознаването ми, като на моменти бях достигах до онази критична граница, когато си мислех, че не мога да понеса повече, само за да бъде възнаградена щедро след това за постоянството си и това, че съм довела онова, с което съм се захванала, до край.

И сега, продължавайки да вървя уверено към самата себе си ден след ден и да следвам моята мисия да помагам на хората да осъществяват мечтите си с радост, увереност и вътрешно спокойствие, съсредоточих мисленето си върху дефинирането на 37-те най-важни за мен урока за живота. В деня, в който празнувам началото на поредното си пътешествие около слънцето, искам да споделя тези уроци с вас с надеждата, че ще почерпите вдъхновение от тях. Приятно четене!"

- Щастието идва отвътре. Прекарваме твърде голяма част от живота си, търсейки признание и одобрение от околните, които ни убягват. В крайна сметка се оказва, че през цялото време сме търсили на грешното място. Търсете го вътре във вас самите.

- Бъдете благодарни за всичко – за доброто, за лошото, за грозното. Целият ни живот е един безценен дар. Удоволствието, болката – всичко е част от пътя, който всеки има да извърви.

- Незначителните на пръв поглед промени в начина, по който възприемате нещата, могат да променят живота ви изоснови. Когато изпитвате страх, гняв, болка, просто изберете по-различна гледна точка спрямо ситуацията.

- Оставайки верни на себе си, едва ли ще успеете да направите всички щастливи. И все пак е по-добре да поемете риска да не бъдете харесани заради това, че сте себе си, отколкото да бъдете обичани такива, за каквито се представяте, изневерявайки на себе си.

- Светът е нашето огледало. Това, което харесваме в другите, е отражение на онова, което харесваме у самите себе си. Онова, което ни разочарова у останалите хора, е явна индикация за това кои са нещата вътре в нас, на които трябва да обърнем по-сериозно внимание.

- Никой не се появява в живота ни безпричинно. От нас зависи дали и доколко ще възприемем уроците, които бихме могли да научим от всеки човек. Колкото повече ни дразни някой, толкова по-важен е урокът. Вземете си бележка.

- Не губете вяра. В трудни времена не забравяйте, че Вселената ви пази и всичко ще бъде наред. Ако все още не сте стигнали до там, вярвайте в собствената си преценка и равносметка. Вашето добруване винаги ще бъде подпомагано.

- Никога не приемайте нещата лично. Това, което правят останалите, е отражение на онова, което се случва в техните собствени животи, така че е малко вероятно да има нещо общо с вас.

- Една разходка сред природата може да ви подейства като лек. Да бъдете някъде, където можете да дишате свеж въздух и да се любувате на красотата на околната среда, избистря мислите, повдига настроението и помага да се върнете в действителността. В допълнение към това можете да научите съвсем нови неща за живота, докато изследвате природата.

- Хората, които са наранени, нараняват другите. Независимо от това ги обичайте. Разбира се, няма нищо лошо в това да ги обичате от разстояние…

- Трябва да почувствате едно нещо, за да го излекувате. Изправете се пред страховете и слабостите си и се вгледайте в тях, защото единствения път за избавление минава право през тях. Да погледнеш директно в истината е болезнено, но в дългосрочен план си заслужава да изтърпите болката, уверявам ви в това.

- Перфекционизмът е илюзия. При това доста болезнена. Отпуснете се. Стремете се към отлични резултати, но приемете, че можете да допуснете грешка и си позволете да сте щастливи, независимо от крайния резултат.

- Не бъдете като кон с капаци. Не допускайте да концентрирате всичките си усилия върху своите собствени цели и желания, така че да станете слепи за красотата на живота и за хората около вас. Светът е толкова поразително красив, когато вървите през него с широко отворени очи.

- Радвайте се на пътешествието. Крайната цел не е всичко на този свят. Опитайте вкуса на всички свои победи, дори на най-малките.

- Прошката не касае толкова другия човек. Тя има отношение към вас и е заради вас самите, тъй като чрез нея можете да си осигурите свободата и вътрешния мир, които заслужавате. Прощавайте бързо и често.

- Всички ние сме изключително интуитивни. Когато се научим да стоим притихнали и да се вслушваме в себе си, бихме могли да достигнем до своята изконна мъдрост. Научете се да чувате шепота на сърцето си. То знае пътя.

- Дайте воля на душата си! Бъдете неподправени. На земята няма нито едно друго същество, което да е същото като вас. Прегърнете своята истина от дъното на сърцето си, живейте и дишайте чрез своята воля.

- Ние сме могъщи създатели. Наистина – такива сме. Няма нещо, което да не може да бъде постигнато с упорство, концентрация и постоянство. Не го забравяйте. Бъдете пътеводна светлина за другите и им показвайте накъде да поемат.

- Аз съм изпълнена със светлина. Вие сте изпълнение със светлина. Всички ние сме изпълнени със светлина. Някои хора хвърлят сянка върху своето собствено сияние.