Като родители е нормално да се стремим да помагаме на децата да вървят напред. И правим всичко възможно, за да постигнат те успех.

Има обаче моменти, когато чисто и просто им пречим. И вместо да ги вдъхновим, ние стопираме тяхната мотивация и желание да се развиват.

Кои са трите най-чести грешки на родителите, които пречат на децата?

1. Затрупвате ги с вещи, изисквания и ангажименти

Общото между всички тях е прекаляването, което води до презадоволяване и оттам – липса на интерес към каквото и да е.

Дали ще отрупате детето с материални придобивки или ще запълните седмицата му с различни полезни занимания, няма особена разлика. Като добавим към това и списъкът с изисквания към него, картинката става наистина плачевна.

В такава ситуация детето се чувства все по-объркано, увеличава се стреса, а желанието да се развива спада рязко.

2. Сравнявате го постоянно с другите

Това изобщо не е вдъхновяващо, има силен демотивиращ ефект и като цяло трябва да отпадне от разговорите ви веднъж завинаги.

Със сигурност го правите с идеята да надъхате малчугана да бъде по-добър и успешен, но така го потискате още повече, защото акцентирате върху неуспехите му.

Проблемът е, че това води до ниско самочувствие, което пък е пагубно за развитието на детето.

3. Опитвате да го превърнете в гений

Нека бъдем ясни – твърде малка е вероятността детето да е сред онзи нищожен процент гении в света, които са перфектни във всичко.

Ако то например, е отличник по математика, но няма никакъв интерес към историята или географията, защо продължавате да го измъчвате да бъде също толкова добро и по тези два предмета?

Вместо постоянно да го критикувате и изисквате все повече и повече от него, по-добре опитайте да го стимулирате и го похвалете за успеха му в онези области, в които то наистина е добро.

Новите родители