Знаете ли, че парите са част от човешката история от поне 3000 години. Преди това се е използвала системата на бартера. Дълго време пък населението на остров Яп в Микронезия се разплащало с каменни плочки. Набавяли си ги от друг остров, отдалечен на 400 километра от Яп. Продупчените каменни плочки (банкноти) имали размери от 10 сантиметра до цели 4 метра.

Предлагаме ви още 12 любопитни факта за парите:

- Много по-разпространено е било друго разплащателно средство - животните. Името на индийската валута "рупия" произхожда от "рупа" - санскритското название за стадо. А латинската дума за пари - Pecunia - има за основа думата Pecus, която означава "добитък".

- Ацтеките използвали за разплащане какаовите зърна. Съгласно ценоразпис от 1545 година един домат струвал едно какаово зърно, а цял заек можело да се купи срещу 100 какаови зърна.

- Около 1100 пр.н.е., китайците преминават от използването за размяна на истински предмети към използването на умалени копия на същите предмети, излети от бронз. С времето малките ками, лопати и вили са били изоставени за сметка на по-удобната кръгла форма, която води до появята на първите монети.

- През 600 г. сл.н.е. китайците преминават от монети към книжни пари.

- В древния Рим производството на монети се е извършвало в храма на Юнона Монета - оттам произлиза наименованието "монета". По това време съществували и специални монети-спринтии с еротични мотиви, предназначени за разплащане с проститутки.