Все повече се убеждавам, че развитието на човек не е безоблачен процес на духовна благодат. Хората, които се развиват съзнателно и започват да работят върху себе си, често са изправени пред типични проблеми. Събрах най-често срещаните минуси на осъзнатостта и вътрешния растеж.

1. Кръгът на приятелите ви ще намалее.

Ще започнете да забелязвате, че разговорите ви приятели и познати някак си са ви безинтересни, звучат познато. Изглежда, че всичко е както си е било преди, но по някаква причина вече не ви вълнува, сякаш сте си казали всичко и няма какво повече. Вече не ви е интересно да споделяте как всичко е лошо, че работата не ви вдъхновява и бизнесът е зациклил, как съпругът е разочарован, а жената е виновна за всичко. Ще спрете да играете игрите на общуване, защото за тази игра трябват двама, а на вас това вече ви е скучно. Тогава за приятелите си ще станете неудобен, човек, който разваля играта и показва, че „царят е гол“.

2. Ще ви бъде трудно да работите нелюбима работа и да вършите неща, в които не виждате смисъл.

Тогава не ви остава нищо друго освен да изберете - да се включите колкото се може по-активно в пряката си работа, или да я внесете кардинални промени. Ако в службата са ви задържали само нуждата от работа, страхът от неизвестността, навикът или автоматизъм, това веднага ще излезе на повърхността и ще трябва да направите нещо по въпроса.

3. Вашите отношения ще започнат да се пропукват по шевовете.

Защото повечето отношения не са стабилен съюз на равни, а кълбо от взаимозависимости и компромиси. Ако почувства, че ви губи, партньорът ще положи всички усилия да ви върне, но ще реагирате на укорите с изненада, като че става въпрос на недоразумение – все едно някой извънземен се опитва да установи контакт с вас и ви говори на марсиански език.

4. Ще се почувствате самотни.

Защото от живота ви ще отпаднат всички ненужни и безсмислени връзки, които са били изградени на основата на празнота, консуматорство и егоизъм. И тази нова, неясно за вас откъде изникнала самота първоначално ще ви изплаши, като зейнала бездна, но постепенно ще започне да се изпълва с онова, което притежавате в душата си и до което сте достигнали.

5. Няма да можете да заблуждавате нито себе си, нито другите.

Както Пинокио с нарастващия нос, когато лъже, така и вие почти физически ще усещате неистината в думите, мислите и действията. Това ще ви бъде толкова отвратително, че всеки път, когато казвате не това, което мислите наистина, ще чувствате скърцането на котешките нокти в душата си. И няма да искате да си го причинявате.

6. Изведнъж ще откриете, че хората около вас страдат.

И те не страдат, защото животът им е тежък - напротив, всичко е в ред с живота им. Те страдат от илюзията, че нещо не е наред с живота им. И ако по-рано сте били прекалено заети да изживявате собственото си страдание, сега ще започнете да преживявате всичките страдания на околните, защото собствените ви вече няма да съществуват. И в този момент ще имате само една цел - да помагате както можете на всеки близък във всеки един момент – всичко друго ще ми изглежда немислимо.

7. Ще се срамувате.

Ще ви е срам от много ваши минали думи и постъпки, защото ще ви стане ясно, че източникът на проблемите ви не е някой отвън, а самите вие. Щом осъзнаете това, срамът ще изчезне и вътрешното спокойствие най-накрая ще заеме своето място.

8. Ще станете по-неразговорливи.

Защото ще отпадне всичко, което сте казвали от страх, завист, егоизъм и гняв. Вече няма да пишете осъдителни коментари в социалните мрежи, защото те ще изгубят своята важност и значение за вас, няма да са ви необходими. И като цяло, известно време няма да ви се иска да пишете нищо, защото всичко, което сте писали преди, ще ви се стори глупост. Ще осъзнаете, че мълчанието наистина е злато – нещо, което често не забелязваме поради шума и скоростта на житейските събития.

9. Вашата представа за света ще се срине.

Ще разберете, че не само вашето мнение е правилно, а всички останали са погрешни, а че има безкрайно много възможности и варианти. И че всички ограничения не са нищо друго, освен илюзия, която сте си самоналожили.

10. Ще трябва да поемете отговорност за себе си.

Ще разберете, че няма какво да очаквате от когото и да било и че никой не ви е длъжен. Всичко, което представлява вашия живот не зависи от външни фактори, глупав шеф, скучен партньор и курса на биткойна, а от вас. Живеете точно този живот, който заслужавате, и няма да имате нищо друго, докато не поемете отговорност за това, което имате. Но именно тогава личната отговорност ще престане да ви се струва бреме, което е необходимо да отхвърлите или от което да бягате, тя ще стане абсолютно истинска и логична, в реда на нещата. И така, ден след ден, всичко повърхностно, изкуствено и лицемерно, ще започна да изчезва от живота ви, а всичко, до което сте достигнали по пътя на вътрешното си развитие, ще излезе на светло, ще расте и укрепва във вас. Това не е лек и приятен процес, дори често е смазващо унищожение на навиците и автоматизмите, придобити с годините.

Но когато изхвърлите парчетата от унищожените ви умствени модели, ще разберете, че си е заслужавало.

Катерина Богина

Новите родители