6 начина да предпазите здравето си на работното място

21 април 2017 г., 17:27
1142

Shutterstock

Според лекарите неправилната стойка на компютъра е причина за 75% от бързата умора и болката в мускулите и ставите, а останалите 25% се дължат на липсата на равновесие между работа и почивка. Ето какво препоръчват специалистите, за да избегнете здравословните проблеми.

Болки в краката

Не седете с кръстосани крака. Това влошава кръвообращението, притиска вените и причинява дискомфорт под формата на скованост и синдром на неспокойните крака.

Първото нещо, което трябва да направите, е да нагласите стола. Краката ви не трябва да висят и ръбът на седалката не трябва да ви притиска под коленете. Поставете краката си на пода или на специална стойка, така че да са сгънати под ъгъл малко над 90°.

Болка в гърба

  • Дълбочината на стола трябва да съответства на дължината на бедрата. Ако седнете на прекалено голям стол, поставете възглавница зад кръста си на гърба на облегалката. В противен случай ще се плъзнете надолу, което води до напрежение и болка в гърба.
  • Столът трябва да има удобна облегалка с естествена крива, така че гърбът да не застава във формата на въпросителна.
  • Не бързайте да променяте позицията си, ако се чувствате неудобно. Нека мускулите ви да свикнат с правилната поза. След време позицията ще стане удобна, но това няма да се случи веднага.

Уморени ръце

Когато работите на компютъра, ръцете ви са в постоянно напрежение. Натоварването и грешната позиция могат да причинят тъпа и натрапчива болка, както и изтръпване на ръцете сутрин.

Позицията на рамената и предмишниците ще е правилна, ако клавиатурата и мишката са на нивото на лакътя. Китките трябва да са прави, а не обърнати настрани. Самите ви ръце трябва да са наклонени в лактите под ъгъл от 90° и да лежат свободно на масата.

Болки във врата

За да избегнете болките в главата и врата, е важно да поставите правилно монитора. Ако е твърде ниско, това ви кара да се навеждате назад или да се плъзгате надолу. Това увеличава натоварването на гръбначните дискове и може да доведе до изкривявания и болки.

Седнете на стола, затворете очи и се отпуснете. Когато ги отваряте, точката, в която трябва да се намира центърът на екрана, ще бъде точно пред вас. Ако е необходимо, използвайте стойка под монитора, така че да е на нивото на очите ви. Екранът трябва да е точно пред вас, а не встрани, така че натоварването на врата и очите ви да е минимално.

Страници

Коментари