4. Полусурово месо

Съжаляваме, готвачи: не ни предлагайте пържолата „алангле“. Според Марлър месото трябва да се нагрее поне до 160 градуса в дълбочина, за да се убият болестотворните бактерии.

5. Сурови яйца (домашна майонеза и пр.)

За онези от вас, които помнят епидемията от салмонела през 80-те и 90-те години, това се разбира от само себе си. Според Марлър шансът да получите хранително отравяне от сурови яйца днес е много по-нисък, отколкото преди 20 години, но все пак той предпочита да не рискува.

6. Непастьоризирано мляко и сокове

Все повече нараства движението, което насърчава хората да пият „сурово“ мляко, обяснявайки, че пастьоризирането намалява хранителната стойност. Марлър казва, че пастьоризирането не е опасно – „суровите“ напитки могат да бъдат опасни – възможността от замърсяване с бактерии, вируси и паразити е много по-голяма, когато е пропусната най-елементарната мярка за сигурност.

Източник: IFLScience.com