Мит 3. Горещата храна трябва да се изстуди напълно, преди да се сложи в хладилника

Не е добре да се оставя храна, която може да се развали за дълго време или за цяла нощ преди да се прибере в хладилника. Микроорганизмите се развиват бързо при температури между 5 и 60 градуса. Следователно храната трябва да прекарва колкото се може по-малко време в тази опасна температурна зона. Горещите продукти и каквито и да било други продукти или остатъци от ястията, трябва да отиват в хладилника веднага щом са спрели да вдигат пара, за да не се получи кондензация – или с други думи, в рамките на половин час.

Големите количества храна ще се охладят по-бързо, ако се разделят на по-малки порции в плитки съдове. Ако топли ястия като супи и яхнии се оставят в големи и дълбоки съдове (например двулитрова купа), в хладилника може да отнеме около 24 часа да достигнат до безопасната зона от под пет градуса.

Мит 4. Ако не мирише лошо, става за ядене

Това определено не е вярно винаги. Бактериите, които се образуват при развалянето, дрождите и плесените са обичайните виновници, които променят аромата, вкуса и текстурата на храната. Но те може да ви разболеят, макар че са винаги е препоръчително да не се яде развалена храна.

Патогенните бактерии могат да се развият в храната, без да причинят никакви видими промени в нея, тъй че най-добрият вариант е да предотвратите размножаването на бактериите като прибирате храната в хладилника.