Ако обичате тази напитка, сигурно въпросите няма да ви затруднят.

1. Как е най-добре да се съхраняват бутилки вино?
а. прави
б. с дъното нагоре
в. легнали

2. Когато става дума за "букет" на вино, се има предвид:
а. послевкусът
б. ароматът
в. алкохолното съдържание

3. Сомелиер е:
а. сорт бяло вино
б. регион, прочут с вината си
в. сервитьор - специалист по вината

4. Откога виното се налива в стъклени бутилки и се запушва с коркова тапа за предпазване от окисляване?
а. от 17. век
б. от 15. век
в. от 12. век

5. Колко трябва да е студено младото, ароматно червено вино, за да е идеално за консумация?
а. 12-13 градуса
б. 15-18 градуса
в. със стайна температура

6. Колко е минималното алкохолно съдържание на виното по българския закон?
а. 7 обемни процента
б. 9 обемни процента
в. 11 обемни процента

7. Когато остарява, бялото вино:
а. става по-тъмно на цвят
б. става по-светло на цвят
в. става по-сладко

8. В коя държава се произвежда най-много от напитката на боговете?
а. Франция
б. Испания
в. Италия

9. Популярният глювайн е:
а. смес от бяло и червено вино с подправки
б. греяно червено вино с подправки
в. всъщност не е вино, а червеникав шнапс (немска ракия) с подправки

10. Кой газ създава мехурчетата на шампанското?
а. метан
б. въглероден двуокис
в. въглероден окис