Първите хвърчащи снежинки ни напомнят, че зимата чука на вратата. Вадим от шкафовете всичко, което ще ни топли в идващите месеци – шал, шапка, ръкавици… и бутилка червено вино. Домашен уют, дълги вечери и върволица празници: десетки причини да се насладите на Дионисовия дар. И можете да го направите с чиста съвест, защото умерената консумация е свързана с редица ползи за здравето. 

Диетолозите дълго време са чудили на какво се дължи известният „френски парадокс“. Ето в какво се състои той: Франция е страната, в която най-малко хора страдат от затлъстяване, сърдечно-съдови и онкологични заболявания, въпреки че традиционното френско меню е богато на храни (мазни сирена, тежки сосове, обилно количество масло и яйца), които увеличават риска от развитието им.

Днес експерти са убедени, че причината за този парадокс е редовната консумация на червено вино. Ресвератролът, който се съдържа в кехлибарената напитка, е съставката, която защитава организма от множество вреди. Инфографика на Bright Side посочва някои от здравните ползи, свързани с консумацията на червено вино.

1. Антиоксидантите в червеното вино предпазват от ракови заболявания.

2. Виното съдържа монозахарида арабиноза, който засилва имунната система.

3. Ресвератролът помага да отслабнем, като нормализира метаболизма.

4. Полифенолите във виното помагат за укрепване на сърдечните клапи и предотврятяват сърдечните заболявания.

5. Виното подобрява притока на кръв към мозъка, намалявайки риска от Алцхаймер.