10 храни, които запазват интелигентността и здравето на мозъка
„Лутеинът се натрупва в мозъка и се вгражда в клетъчните мембрани, където вероятно играе „неврозащитна“ роля“ – казва Марта Замрозиевич, първият автор на изследването
Предишни изследвания са установили, че нивото на лутеин при хората е свързано с по-добри когнитивни способности през целия живот.
Изследванията също така показват, че лутеинът се натрупва в сивото вещество областите на мозъка, от които е известно, че зависи запазването на когнитивната функция при нормалното мозъчно стареене при здрави хора.“
Проучването анализира ефекта на лутеина върху когнитивната функция на 122 здрави хора на възраст между 65 и 75 години. Резултатите показват, че тези по-високо равнище на лутеин в кръвния серум се справят по-добре на тестовете за „кристализирана интелигентност“.
Източник: Healthiestblog