Да разполагате с кафеавтомат у дома е истинско удобство – това означава, че по всяко време на денонощието можете да имате чаша бързо, качествено кафе, направено точно по вашия вкус и желание. При това – няколко различни вида. Но като всеки уред, кафеавтоматът има нужда от редовна поддръжка, за да продължава да работи добре задълго.

И докато всеки знае, че кафеавтоматите имат нужда от редовно почистване, то най-добрите специалисти ще ви кажат също, че е важно и как употребявате уредите. Ето няколко интелигентни съвета за използване на кафемашината, които ще ви помогнат да положите наистина качествени грижи за уредите си и да извличате най-доброто от тях всеки ден, дълги години наред.

Избирайте кафето внимателно

Зърната кафе преминават почти през цялата машина, така че е много важно какви качества притежават те.

Ако искате да се погрижите добре за мелничката, изберете кафе със сухи, немаслени зърна. Ако зърната са с висока масленост, те затлачват мелницата и могат да повредят двигателя ѝ. Специалистите по поддръжка на кафеавтомати знаят, че това е сред най-често срещаните проблеми в тях.

Как да разберете кое кафе е подходящо? Просто огледайте зърната. Ако имат лъскава повърхност, която изглежда леко влажна, значи са мазни. Немаслените са матови. За оптимална среда между вкус и грижа, изберете средно изпечени зърна, които са едновременно не много маслени, но и подходящи за еспресо под високо налягане.

Внимавайте с водата

Ако водата от чешмата ви е варовикова, не правете кафето си с нея. Кафеавтоматите обичат мека вода, с ниско съдържание на калций и магнезий. Ако използвате такава вода, ще намалите натрупването на котлен камък по машината и ще можете да я почиствате по-рядко, както и да я използвате по-дълго. Освен това, меката вода прави кафето много по-ароматно и вкусно, тъй като извлича по-добре веществата в него.

Можете да слагате в резервоара подходяща минерална вода. Друг начин да се погрижите за автомата е да използвате филтри за омекотяване на водата или системи за предварително пречистване на вода.

Млякото също е важно

Ако обичате лате, лате макиато, капучино, кортадо и други видове кафе с мляко, внимавайте с млякото, което използвате. За предпочитане е то да е студено, току-що извадено от хладилника. Ако зареждате съд с мляко, нека бъде само толкова, колкото ще използвате, а след употреба веднага го измийте. Престоялото дълго време на стайна температура мляко става киселинно, опасно за консумация, а и води до корозия на частите на кафеавтоматите.