Популациите на половината от всички животински видове, които обитават сушата, спадат драстично, предаде ДПА, позовавайки се на ново изследване.

Докладът на експертите от Кралския университет в Белфаст разказва за промените в гъстотата на популациите на над 70 000 обитаващи сушата животински вида от цял свят с течение на времето. Учените установиха, че 48% от видовете на Земята в момента претърпяват спад в размерите на популацията си, докато едва около 3% се наблюдава увеличение.

Степента на изчезването на видовете обикновено се измерва от Международния съюз за защита на природата, който разчита на определени категории заплахи за опазването на видовете. Природозащитната организация е установила, че 28% от живите организми на Земята в момента са застрашени от изчезване.

Новото изследване, от друга страна, представлява глобален анализ на друг критерий т.нар. „популационни тенденции“ - вид критерий, използван при разглеждането на риска от изчезване, пише БТА. Изследователите установиха, че кризата с изчезването на видовете е значително по-сериозен проблем, отколкото е било показано от традиционните критерии за категоризиране на заплахите. Учените сега твърдят, че 33% от видовете, които Международния съюз за защита на природата смята, че са „в безопасност“, всъщност са изправени пред риск от изчезване.

Според констатациите от новото проучване липсата на видове с нарастващи популации сочи, че не се развиват други видове, които да могат да заемат мястото на изчезналите видове в екосистемата.

„Нашите изследвания са сериозен сигнал за тревога за мащаба на кризата, която вече оказва опустошително въздействие върху стабилитета на природата като цяло, както и върху здравето и живота на хората“, каза д-р Даниел Пинчейра-Доносо, старши преподавател по еволюционна биология и макроекология в Кралския университет в Белфаст.

Спадовете в биоразнообразието по света се смята за едно от най-сериозните предизвикателства, преди които ще бъде изправено човечеството през следващите десетилетия, тъй като този проблем влияе на функционирането на екосистемите, производството на храни, разпространението на болести, както и стабилността на световната икономика.