Проф. Байкова: Когато фрешът е прясно изцеден, загубата на витамини е минимална

17 юли 2017 г., 11:45
306

Shutterstock

Загубата на витамини е минимална, когато фрешът е прясно изцеден. Това каза проф. д-р Донка Байкова, специалист по хранене и диететика в интервю за згенция „Фокус“. „Понякога, в забързаното ежедневие, е добре да изпием един току-що приготвен фреш. Когато той престои на въздух, губи голяма част от витаминното съдържание”, отбеляза специалистът по хранене и диететика.

По думите й при фреша се губят фибрите, които остават в остатъчната част на плода. „Това не е без значение за нас специалистите по хранене и диететика, защото те придават обем при консумация и забавят всмукването в кръвообращението на глюкозата и фруктозата от плодовете. Много по-забавен е отговорът на организма по отношение на секрецията на инсулин. Съответно не натоварваме инсуларния си апарат, не повишаваме нивата на кръвната захар", посочи Байкова. Тя допълни, че фрешовете щадят организма по отношение на калориите, но отбеляза, че е много по-модерно плодовете да се консумират цели. 

Ключови думи:
Коментари