Науката за гърдите

25 януари 2017 г., 05:00
3892

Dmytro Vietrov / Shutterstock

Гърдите. Те хранят бебетата и са един от малкото органи, които не са напълно развити при раждането. Разбира се, те са и една от маниите на западната култура.

И все пак има толкова неща, свързани с гърдите, които още са табу в нашата цивилизация.

И тъй, какво казва науката за гърдите... В поредното си научнопопулярно видео, което може да видите по-долу, ASAP Science обяснява.

Водата се превръща във вино? А как се превръща кръвта в мляко? Протеини, захари и мазнини се преобразуват в мляко от кръвта на майката. Това е нещото, което е направило бозайниците толкова успешни.

За разлика от птиците или влечугите, чиито малки са зависими от родителите, които им носят храна отвън, бозайниците в най-ранна възраст получават храна от секрецията на майчиното мляко.

*

Гърдите имат всякакъв вид и размери. Въпреки че има положителна корелация между големината на гърдите и теглото, гените играят основна роля за размера им.

При 50 процента от жените се наблюдава асиметрия на гърдите: едната е по-голяма от другата (най-често лявата). Тази асиметрия е нормална и въпреки че учените не са напълно наясно защо я има. Един от факторите, които допринасят, са хормоналните промени, които се случват по време на пубертета. Освен това, размерът на гърдите ви варира дори от седмица на седмица. Продукцията на естроген и прогестерон по време на менструалния цикъл променя размера на гърдите.

*

Както мъжете, така и жените имат зърна и млечни жлези, но обикновено при жените те се развиват през пубертета. Тази характеристика е уникална за хората, тъй като гърдите на другите бозайници се увеличават само в периода на кърмене и отглеждане на бебетата.

Страници

Ключови думи:
Коментари