Драстично намаляващият брой на насекомите ни обрича на неизбежен "екологичен Армагедон", предупреждават експерти, цитирани от в. "Дейли експрес".

Изследване, осъществено в Германия от британски и холандски специалисти и публикувано в списание PLOS One показва, че броят на летящите насекоми е намалял със 75% през последния четвърт век, предаде БТА. За хората драстичното намаляване на насекомите може да има сериозни последствия.

"Фактът, че броят на летящите насекоми намалява драстично с подобни скоростни темпове, е алармиращ", казва ръководителят на изследването Ханс де Кроон от университета Радбауд в Холандия.

"Насекомите съставляват две трети от живите същества на Земята, но броят им намалява със страховити темпове. Хората са виновни за превръщането на огромни площи в негостоприемна обител за живот, с което сами се обричат на екологичен Армагедон. Ако продължаваме в същия дух, внуците ни ще наследят един дълбоко обеднял свят. Изгубим ли тези насекоми, всичко ще рухне", допълва професор Дейв Гулсън от университета на Съсекс, Великобритания.

За целите на изследването е анализиран броят на насекомите в 63 природни резервата след 1989 г.

Още по-шокиращ е фактът, че популациите им намаляват в добре менажирани и защитени зони, отбелязват изследователите. Специалистите допускат, че въпросните зони се явяват своеобразен "екологичен капан".

Насекомите играят фундаментална роля за препитанието на човека, както като полинатори, така и като плячка за други животни.

Следващата цел на учените ще бъде да установят точната причина за драстичното намаляване на насекомите, както и дали това се случва и на други места по света.