Това са най-полезните плодове според науката

10 юни 2019 г., 18:01
1783

Учените са изследвали плодовете и зеленчуците за витамин В, включително тиамин, рибофлавин, ниацин, фолат, В6 и В12, вит. А, С, D, E и К, както и за калий, калций, цинк - общо 17 съставки, които са много важни за здравето. Снимка: Shutterstock

Кои са най-полезните за здравето плодове и зеленчици, които съдържат най-много количества витамини, фибри, минерали и протеини? 

Според американски учени от университета "Уилям Патерсън" челната позиция се оглавява от лимона, следван плътно от ягодите, портокалите, лайма и розовия и червен грейпфрут. Колкото и голяма слава да имат боровинките, шести в класацията са къпините. Следва белият грейпфрут.

Резултатите не означават, че боровинките или малините са за пренебрегване, допълва БТА. Важно е плодовете да са с всички цветове на дъгата. Така се осигурява най-голямо разнообразие от хранителни вещества и фитохимикали, които не се изчерпват с витамините и минералите. Важен критерий при избора е зрелостта на плодовете - когато те зеленовеят, хранителните им съставки са по-малко.

Ключови думи:
Коментари