Един ден мъж в Китай сечал дърва край своето село в планинския район на Шангю край провинция Джъдзян. Внезапно змия го ухапва за показалеца на дясната му ръка.

Мислейки си, че това е змия от вида Deinagkistrodon acutus (известна още като Стоте крачки) и с ясното убеждение, че ухапването е фатално, човекът, наречен единствено Занг от местните медии, решава да отреже пръста си, преди отровата да се разпространи из цялото му тяло. Змията е популярна с името Стоте крачки, тъй като се смята, че отровата ѝ е толкова силна, че човек не може да направи повече от 100 крачки, преди да умре.

В някои части на страната я наричат и Змията на петте крачки, тъй като хората смятат, че е 20 пъти по-опасна от местата, известна като Стоте крачки.

Виж още: Отровните змии у нас

Занг увива пръста си в плат и се насочва към най-близката болница, намираща се на 80 км разстояние. Междувременно захвърля пръста си в планината, тъй като смята, че той вече не му е необходим.

„Отсякох го, за да спася живота си“ – казва 60-годишният мъж на своя лекар Юан Ченгда. Лекарят от своя страна го информира, че въобще не е било необходимо да прави това.

„Въобще не е било нужно – казва д-р Юан пред Hazinghou Daily. – Т.нар. Змия на петте крачки въобще не е толкова отровна.“


Deinagkistrodon acutus. Снимка: reptiles4all / Shutterstock

Да, ухапването от Deinagkistrodon е опасно – най-често срещаните симптоми са силно кървене, подуване, мехури, некроза и ускорено сърцебиене. Възможно е човек да умре от подобно нещо, но репутацията на тази змия като силно смъртоносна е крайно преувеличена. Съществува противоотрова и в повечето случаи пациентите могат да оцелеят, стига да потърсят лечение бързо и си бият противоотровата в рамките на 6 часа.

„Някои хора, ухапани от тази змия, използват ножове, за да си отрежат пръстите на ръцете или на краката. Други прибягват до въжета или железни жици, за да увият здраво ухапания крайник. Трети дори се опитват да унищожат отровата в тялото си, като изгорят кожата - допълва д-р Юан. – Когато пристигнат в болницата, крайниците на някои хора вече показват признаци на гангрена.“

Според лекарите в болницата ако мъжът бе взел показалеца със себе си, те дори биха могли да му го зашият.

Според Clinical Toxinology Resources когато бъдете ухапани, „не трябва да пипате раната по какъвто и да било начин“. Техният съвет е да не ползвате и турникет, нито да „режете, изсмуквате отровата или да правите разрези по засегнатото място. Още по-малко да прибягвате до употребата на химикали или електрошок.“ Вместо това потърсете медицинска помощ незабавно, като междувременно движите ухапаната част колкото се може по-малко.

Източник: IFLScience