Един ден мъж в Китай сечал дърва край своето село в планинския район на Шангю край провинция Джъдзян. Внезапно змия го ухапва за показалеца на дясната му ръка.

Мислейки си, че това е змия от вида Deinagkistrodon acutus (известна още като Стоте крачки) и с ясното убеждение, че ухапването е фатално, човекът, наречен единствено Занг от местните медии, решава да отреже пръста си, преди отровата да се разпространи из цялото му тяло. Змията е популярна с името Стоте крачки, тъй като се смята, че отровата ѝ е толкова силна, че човек не може да направи повече от 100 крачки, преди да умре.

В някои части на страната я наричат и Змията на петте крачки, тъй като хората смятат, че е 20 пъти по-опасна от местата, известна като Стоте крачки.

Виж още: Отровните змии у нас

Занг увива пръста си в плат и се насочва към най-близката болница, намираща се на 80 км разстояние. Междувременно захвърля пръста си в планината, тъй като смята, че той вече не му е необходим.

„Отсякох го, за да спася живота си“ – казва 60-годишният мъж на своя лекар Юан Ченгда. Лекарят от своя страна го информира, че въобще не е било необходимо да прави това.