Покачването на температурата на въздуха до 40 градуса Целзий прави асфалта достатъчно горещ за получаване изгаряния на кожата втора степен за няколко секунди. До това заключение достигнаха учени от университета на Невада.

Изследователите анализират 173 случая на изгаряния от горещ асфалт в Лас Вегас за периода 2013 - 2017 г.. Те ги съпоставят с данни за температурата на въздуха на улицата в момента на придвижването на всеки пациент, предава БТА. Оказва се, че под въздействието на слънчевите лъчи пътното платно може да е значително по-горещо от въздуха и само за две секунди да предизвика изгаряния на кожата.

Над 88 процента от изгарянията били получени при температура на въздуха 35 градуса Целзий и по-високи температурни стойности. При това рискът се увеличавал, когато температурата надхвърли 40 градуса Целзий. Под въздействието на слънчевите лъчи в горещото време пътната настилка може да се нагрее до температура 64 градуса Целзий. Рисковата група включва хора, които имат проблеми с придвижването, малки деца, както и хора, пострадали при пътно-транспортни произшествия.