Мислим си – за детето е важно да излиза всеки ден, да бъде на въздух, разходките са полезни. Всичко това е вярно, но не и в горещите часове от деня. Много е важно да извеждате бебето рано сутрин или по-късно вечер, когато става дума за горещ летен ден, в който температурата достига 30 градуса и повече.

Най-честата грешка, която допускат родителите на бебета, е да покрият количката с пелена. Само се замислете – по-прохладно ли става там, вътре, или по-топло и задушно? От шведския вестник "Svenska Dagbladet" провеждат следния експеримент: 22 градуса е температурата в количка, оставена непокрита между 11 и 13 ч. Докато в количка, покрита с пелена, в същите тези часове температурата се покачва до цели 34 градуса! При това само за 30 минути. Колко опасно е това! Освен това имайте предвид, че температурата на бебето се покачва от 3 до 5 пъти по-бързо от тази при възрастните.

Ето някои съвети, които могат да се окажат жизненоважни:

Първо, вярно е, че педиатрите повтарят как бебето трябва да е облечено с една дреха повече от вас. Само че ако вие едва издържате по потник без ръкави навън, не е добра идея да обувате чорапи на бебето и да го загръщате в жилетчица например. Опасността от претопляне през лятото е много по-висока, отколкото от настинка.

Второ, избягвайте изкуствените материи за завиване, защото те задържат повече топлина.

Трето, оставяйте по 5-10 минути бебето голичко сутрин и вечер, за да се охлади телцето му.

Четвърто, не забравяйте да му предлагате достатъчно вода. То няма как да си поиска. Ако вие усещате кога ожаднявате, то бебето няма как да си каже, а дехидратацията е много опасно нещо.

Пето, както вече казахме по-горе, не излизайте с бебето по обяд или в следобедните часове. Имайте предвид, че през лятото в 17 ч. например не е по-прохладно. Идеалните часове за разходка са сутрин между 8 и 10, както и вечер след 19 ч.

И последно, не покривайте количката, за да позволите на въздуха да циркулира. За да пазите сянка, можете да ползвате чадърче за количка.

Бебетата са крехки същества и сме длъжни да предвиждаме всички опасности, които ги застрашават. Летните жеги са сред най-големите заплахи, не ги подценявайте!

Цветелина Велчева