Ето защо китовете достигат подобни феноменални размери

05 март 2019 г., 15:32
376

Снимка: SasinTipchai  / Shutterstock

Защо китовете достигат бързо до толкова впечатляващи размери? Защо въобще са толкова големи? Науката дава своя отговор.

Преди няколко милиона години най-големите китове са били не по-дълги от 5 метра, съобщава БТА. И това не е малко, но все още е можело да обхванем фосилизирания им череп с двете си ръце. Впоследствие за много кратко време един от видовете, баленовите, се сдобили с внушителни размери. Днешните сини китове достигат дължина от 30 метра и са най-големите същества на Земята. Черепите им са по-големи от миниван и могат да поберат над пет души.

"Ние наистина живеем във времена на гиганти", констатира един от авторите на проучването Никълъс Пайенсън от Смитсъновия природонаучен музей. По неговите думи трансформацията се е случила в изключително кратко време за еволюцията, сравнимо с мигване на окото. Гигантизмът на тези животни се е развил през Ледниковите епохи през изминалите 3-5 милиона години. Те са започнали процеса, като са променили океаните и са ги наситили с храна, подходяща за китовете.

Американските учени са направили компютърни симулации за еволюцията на морските бозайници. Китовете са започнали да наедряват, когато полюсите са станали по-студени, ледът се е разпространил неимоверно, циркулацията на водата в океаните се е променила. Студената вода е проникнала по-надълбоко и се е доближила повече до Екватора, след което е изплувала, обогатена с крил, с който се хранят китовете. Преди това храната била лесно достъпна. Но при новите условия крилът вече бил много по-разпръснат. Появили се огромни „пустини“ без  крил. Затова се наложило китовете да станат по-големи, да бродят из по-големи пространства и да филтрират повече вода.

"Ако си кит, най-добрият начин да се сдобиеш с разпръснат хранителен ресурс, е да увеличиш размера си. Тогава ще получаваш повече крил за всеки тон филтрирана вода и ще изминаваш много по-големи разстояния", твърди Никълъс Пайенсън. 

Беззъбите китове са нараснали от 5 до 30 метра по същото време, по което са еволюирали и хората.

Ключови думи:
Коментари