17 мита за Африка

28 март 2018 г., 08:47
2317

Shutterstock

Подготвяте се за следващата си екскурзия и сте избрали Африка за дестинация? Страхотно! Вече си мечтаете как ще видите разнообразни племена, диви животни и ще си спретнете едно лудо сафари. Представяме ви един по-реалистичен поглед към този континент. Най-вероятно ще разбием на "пух и прах" всички митове, които "витаят" около тайнственото място, на което ще погледнете с други очи. 

В Африка няма технически напредък

Около 90% от африканците имат мобилни телефони. Има програмисти, които създават свои собствени приложения и игри. Например местните предприемачи полагат грижи за земеделските стопани с препоръки за отглеждане на добитък и информация за природни бедствия. Освен това производството е много добре развито, а в някои конкретни страни се произвеждат големи машини и автомобили.

Африка е гореща пустиня

Доста често, когато някой чуе за Африка, той незабавно визуализира образите на покритата с пясъци гореща пустиня Сахара. Всъщност Африка има невероятно голяма площ от тропически гори, планината Килиманджаро, други заснежени върхове и савана.

В Африка живеят само чернокожи  

Свикнали сме да вярваме, че само чернокожи обитават континента. Истината е, че Африка е дом на повече от един милиард души, които са от различни култури и с различен цвят на кожата. Тази "пъстра палитра" се формира от многообразните цветове на кожата на предците и големият брой имигранти от Европа и Азия, които са останали в Африка или са избягали в африканските страни, защото са били преследвани.

Африка е обитавана от диви животни

Толкова много телевизионни предавания, филми и карикатури, които ни показват, че Африка е обитавана от диви животни, които свободно се скитат из природата и лесно могат да нападнат човек. Но в действителност повечето сафарита се извършват през зимните месеци, когато потенциално опасните змии и насекоми са в режим на хибернация. Що се отнася до дивите животни, повечето от тях сега живеят в национални паркове. Случаите на атаки срещу хора са изключително редки и се случват, когато хората умишлено влизат в контакт с животните или се опитват да ги ловят.

Нивото на престъпността в Африка е изключително високо

Истината е, че туризмът е силно развит в африканските страни и те постепенно се превръщат в модерна и предпочитана дестинация сред западните туристи. Само Южна Африка се посещава от 1,5 милиона души годишно. Това се дължи на факта, че нивото на обслужване се подобрява с времето, а условията за туризъм значително се развиват, като същевременно се осигурява уникална възможност да бъдете близо до природата и екзотичните животни.

Африка няма културно наследство

Като мислят за Африка, някои хора си представят примитивно общество без развита култура и дори история. Африка заслужено е наречена люлка на цивилизацията - има много древни сгради и паметници на културата, които са под постоянна охрана. В Кения има повече от 200 архитектурни паметници.

Африканците живеят под прага на бедността

Действително има страни, които живеят под прага на бедността, но всъщност те са много по-малко, отколкото някои хора си мислят. Като цяло икономиката в африканските страни не се различава много от другите развиващи се страни. В същото време доста държави в Африка инвестират много в туризма, като изграждат удобни хотели и места за отдих, за да привличат туристи.

Епидемиите от опасни заболявания са навсякъде около Африка

Медиите периодично ни разказват за още едно и още едно огнище на ужасни зарази. Свикнали сме да мислим, че на континента има много смъртоносни болести. Всъщност новините за вируса ебола не обхващат целия континент, а само държавата Сиера Леоне и околността. Втората болест, с която най-често медиите спекулират, е маларията. Разбира се, маларийни комари съществуват, но няма от какво да се страхувате, ако следвате простите правила за безопасност - репеленти, мрежи против комари и лекарства.

Африканците живеят в колиби

Не всички африканци живеят в колиби. Това е голяма заблуда, тъй като строителството в големите градове в Африка се различава малко от другите мегаполиси - има високи жилищни сгради, небостъргачи и бизнес центрове. Архитектурата и инфраструктурата допринасят за прогресивното развитие на африканските градове. Естествено все още има хора, които живеят в колиби, като бушмените, но те са малко.

В Африка говорят на африкански

Африканският език не съществува, освен това уникалните езици на местните племена постепенно изчезват. Населението на Африка по време на колонизацията "абсорбира" европейски езици като английски, френски, немски и португалски. Езиците се разпространяват още по-бързо с помощта на телевизията и интернет. На континента се говорят стотици различни езици.

Хората в Африка гладуват

Много снимки и филми показват гладни деца в Африка и това ни кара да мислим, че този проблем е мащабен. Гладът съществува, но не навсякъде. Около една четвърт от плодородната почва на света се намира в Африка, но не цялата се използва от селското стопанство. В туристическите райони няма проблеми с храната, а в Южна Африка и Египет ресторантите на McDonald's са доста често срещани.

Белите хора са мразени в Африка

Този мит се появи след ерата на робството и колонизацията, когато Африка е освободена и възвръща суверенитета си. Разделението между бели и черни съществува и днес, но светлият цвят на кожата е често срещан сред местното население и не е проблем, който води до агресия. В страните с развит туризъм жителите са свикнали с туристи от различни националности и се отнасят много добре с тях. За да избегнете дори потенциални проблеми, е необходимо да се ограничите до туристическите зони и да не предизвиквате местното население, точно както в Латинска Америка или в Мексико.

В Африка няма питейна вода

Проблемът с недостига на чиста вода в Африка съществува, но не засяга целия континент. В туристическите райони ще намерите бутилка чиста вода, както и всички обичайни и популярни напитки. Например, Кока-Кола може да откриете дори и в отдалечени села.

Източник: framar.bg

Ключови думи:
Коментари