Подготвяте се за следващата си екскурзия и сте избрали Африка за дестинация? Страхотно! Вече си мечтаете как ще видите разнообразни племена, диви животни и ще си спретнете едно лудо сафари. Представяме ви един по-реалистичен поглед към този континент. Най-вероятно ще разбием на "пух и прах" всички митове, които "витаят" около тайнственото място, на което ще погледнете с други очи. 

В Африка няма технически напредък

Около 90% от африканците имат мобилни телефони. Има програмисти, които създават свои собствени приложения и игри. Например местните предприемачи полагат грижи за земеделските стопани с препоръки за отглеждане на добитък и информация за природни бедствия. Освен това производството е много добре развито, а в някои конкретни страни се произвеждат големи машини и автомобили.

Африка е гореща пустиня

Доста често, когато някой чуе за Африка, той незабавно визуализира образите на покритата с пясъци гореща пустиня Сахара. Всъщност Африка има невероятно голяма площ от тропически гори, планината Килиманджаро, други заснежени върхове и савана.

В Африка живеят само чернокожи  

Свикнали сме да вярваме, че само чернокожи обитават континента. Истината е, че Африка е дом на повече от един милиард души, които са от различни култури и с различен цвят на кожата. Тази "пъстра палитра" се формира от многообразните цветове на кожата на предците и големият брой имигранти от Европа и Азия, които са останали в Африка или са избягали в африканските страни, защото са били преследвани.

Африка е обитавана от диви животни

Толкова много телевизионни предавания, филми и карикатури, които ни показват, че Африка е обитавана от диви животни, които свободно се скитат из природата и лесно могат да нападнат човек. Но в действителност повечето сафарита се извършват през зимните месеци, когато потенциално опасните змии и насекоми са в режим на хибернация. Що се отнася до дивите животни, повечето от тях сега живеят в национални паркове. Случаите на атаки срещу хора са изключително редки и се случват, когато хората умишлено влизат в контакт с животните или се опитват да ги ловят.