Ако тайнствените места, необичайните сгради и древните легенди ви примамват, не пропускайте този списък, подготвен от Bright Side.

Градината Бомарцо, Италия

Градината Бомарцо е построена между 1548 и 1580 г. за херцог Пиер Франческо Орсини. В нея има 30 скулптури, сред които Херкулес, Афродита и Цербер, както и наклонената къща и порта на Подземния свят. След няколко века на забвение паркът е възстановен и отворен за посетители през 1954 г., като получава друго име: „Парк на чудовищата“.

Овъртън Бридж, Шотландия

Мостът в град Дъмбъртън е известен: кучетата скачат от него надолу с главата, винаги от едно и също място. Обясненията са били мистични, докато специалистът по животнинското поведение Дейвид Секстън изследава мястото и открива огромни количества урина от норки и мишки. Това вещество има силно въздействие върху кучетата, като ги кара да падат от моста.

Gallery
Островът на куклите (Isla de las Muñecas), Мексико

Легендата разказва, че малко момиченце се удавило в канал близо до острова и душата му никога не е намерила покой. Хулиан Сантана Барера открил кукла близо до мястото, където е починало момичето, и започнал да събира тази зловеща колекция, за да успокои духа му. Въпреки суеверията около острова, той вече е често посещаван от туристите.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Призрачният град Сентралия, САЩ

През 1962 г. се случва инцидент, който завинаги преобразява града в зловещо запустяло място. Пожарникари изгаряли боклука в сметище, разположено в изоставена въгледобивна мина. Пламъците се разпростират в останките от мината и се разгаря подземен огън, който все още гори. Това не спира екстремните туристи, фотографите и журналистите.

Снимка: Shutterstock

Gallery
„Ръката на пустинята“ (Mano del desierto), Чили

11-метровата скулптура се намира недалеч от Антофагаста. Авторът Марио Ираразабал казва, че този внушителен паметник символизира самотата, несправедливостта и безпомощността. Тъжното място е популярно и редовно посещавано от туристи. За съжаление, някои посетители не могат да устоят на вандализма, така че ръката периодично се почиства от графити.

Снимка: Ksenia Ragozina / Shutterstock.com

Gallery
Хълмът на кръстовете (Kryžių kalnas), Литва

Хълмът на кръстовете напомня старо гробище, но всъщност е място на католическо поклонение. Хората вярват, че ако оставят кръст тук, техните желания ще бъдат изпълнени. Според една легенда първият, който е поставил кръст на хълма, бил селянин, чиято дъщеря била тежко болна. Момичето скоро се възстановило и на мястото започнали да се появяват нови кръстове.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Гората Аокигахара, Япония

„Аокигахара“ се превежда като „равнина от сини дървета“, но също така е известна като „Гората на самоубийствата“. Властите правят всичко възможно да предотвратят трагичните случаи: гората редовно се патрулира, камери и табели с горещи линии за помощ са инсталирани навсякъде по пътеките, а местните жители докладват на полицията за всеки посетител, будещ подозрения.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Призрачният град Ордос Кангбаши, Китай

Наричат Ордос Кангбаши „призрачен град“. Новосъздаденият град никога не е бил уреден поради високите цени на имотите и финансовите проблеми. В момента в него живеят около 20 000 души, но фактът, че е предназначена за 2 милиона жители, създава илюзията за абсолютно празен град. По улиците по-често се срещат туристи, отколко местни жители.
Снимка: Shutterstock

Gallery
Петнистото езеро, Канада

 
Езерото се намира в Британска Колумбия. Хората от народа Оканаган го наричат Клилук и му приписват мистични свойства. Необичайният му външен вид се обяснява с високата концентрация на магнезиев сулфат, сребро, калций и титан. Туристите не могат да се приближат без разрешение от старейшина на местното племе, така че предпочитат да снимат езерото от разстояние.
Снимка: Shutterstock
 

Gallery
Газовият кратер Дарваза, Туркменистан

Газовият кратер Дарваза, известен като „Вратата в ада“, е създаден през 1971 г. по време на сондажи за природен газ. Земята под сондажната техника се срива. Отворилата се дупка изпуска газ, който запалват, за да не отрови хората от най-близките селища. Според изчисленията на геолозите, газът трябвало да бъде напълно изгорен след няколко дни, но не спира да гори вече 46 години, привличайки пътници, фотографи и изследователи.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Костницата в Седлец, Чехия

Sedlec Ossuary, Църквата на всички светии, се намира в гробището на чешката град Кутна Хора. Известен е с интериора си, декориран с човешки кости. Гробището не е могло да побере всички мъртви, така че през 1400 г. е построен параклис с крипта за съхраняване на човешки останки. Костите и черепите по-късно бяха почистени, избелени и… използвани за декорация.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Остров Повелия, Италия


Легендите казват, че Повелия е мястото, където хората с чума са били изпратени да умрат, и затова там все още се скитат неспокойни души. От 1922 г. до 1968 г. там е имало психиатрична болница. Има слухове, че пациентите са подлагани на експерименти, а главният лекар полудява и се самоубива, скачайки от кулата. Островът е изоставен и остава така и до днес.

Снимка: NASA / Wikimedia Commons CC0

Gallery
Гората Хоя в Румъния

Гората спечели репутацията на паранормално място, благодарение на редовните съобщения за поява на НЛО и други странни явления. Смята се, че продължителния престой в гората може да предизвика гадене, обриви и замаяност. Разбира се, всичко това може да са просто градски легенди ... ако не бяха снимките на неидентифицирани обекти, някои от които са признати за истински.

Снимка: Shutterstock
 

Gallery
“Христос от бездната”

Създадени като част от художествена изложба през 1965 г., три статуи са потопени до дъното на Средиземно море. Направени са копия, едното от които е потопено край бреговете на Флорида. Огромни по своя мащаб, те надвисват над всеки човек, който се гмурка край тях, и изглеждат съвсем нереално на фона на бялото океанско дъно.

Снимка: Guliver / iStock