Neuralink - компанията, която разработва интерфейс, свързващ мозъка с компютри - ще започне първи тестове върху хора следващата година. Нещо повече - нейният основател Илон Мъск заяви в Сан Франциско, че мозъкът на маймуна вече успешно е бил свързан с компютър и че животинчето дори е можело да го контролира със силата на мисълта.

"Можем да създадем интерфейс мозък-машина”, каза той, докато членове на екип на "Неуралинк" представяха резултатите от изследванията си, допълва БТА. „Проектът може да осъществи нещо като симбиоза с изкуствения интелект”, каза още той. Мъск отбеляза, че онова, което нарича "невронна дантела" - свързване на мозъка с компютри, е много важно, защото, според него, изкуственият интелект носи риска хората един ден да се превърнат в "домашни котки".

Neuralink показа първа версия на миниатюрен сензор, предназначен да бъде имплантиран в мозъка благодарение на малък разрез, направен от специално създаден за целта робот. "Миниатюрни електроди ще бъдат имплантирани деликатно от робота", поясни Мъск. Той допълни, че е възможно в бъдеще хиляди електроди да бъдат свързани в мозъка.

Засега целта е индивид, снабден с импланти, да контролира смартфон посредством мисълта си, но технологията може евентуално да бъде приложена в областта на роботизираните инструменти. "Технологията е с огромен потенциал”, увери Мъск. И допълни: „Надяваме се до края на следващата година да я приложим върху хора".

Според неврохирург от Neuralink, едно от първите й приложения цели лечение на неврологични заболявания. В дългосрочен план обаче целта е имплантите да станат толкова надеждни, че да се използват в областта на т.нар. „елективна” (изборна) хирургия за индивиди, които желаят мозъците им да бъдат свързани с компютри.