Лилавите домати – една нова „суперхрана“ – могат много скоро да се превърнат в част от вашата салата.  Новият сорт дължи специфичния си цвят на антоцианините – пигментът в боровинките, благодарение на който те попадат в категорията на суперхраните.

Създателят на новия домат е Кати Мартин от центъра „Джон Инес“ във Великобритания, а продуктът се базира на изследвания, които откриват, че мишки, подложени на диета, обогатена с лилав домат, богат на антоцианини, живеят 30 процента по-дълго.

„Консумация на антоцианините - клас пигменти, произведени от висши растения, ни защитава ещу широк спектър от човешки заболявания - пишат изследователите в статия, публикувана в Nature Biotechnology. - Въпреки това, нивата на антоцианин в най-често консумираните плодове и зеленчуци може да са недостатъчни, за да осигурят оптимални ползи.“

За да се преборят с този недостатък, учените създават богат на антиоцианин домат, който, в резултат на това, има лилав цвят и увеличава тройно антиоксидантния си капацитет.

„Доматите имат приблизително 30 000 гена и произвеждат антоцианини естествено в своите листа и стебла“, каза Нейтън Пъмплин от Big Purple Tomato пред IFLScience. – [Лилавият домат] е създаден с два допълнителни гена от [растението] кученце, които активират производството на естествените лилави антоцианини на доматите и в самите плодове.“

Едва ли можем да очакваме, че лилавите домати ще окажат същите благотворни влияния при хората, които вече демонстрират при гризачите. Самият факт обаче, че съдържат 10 пъти по-голям обем антоцианини в сравнение с нормалните домати, означава, че можем да очакваме различни допълнителни ползи. Нещо повече, доматът има лилав цвят и от вътрешната си страна.

Процесът по пускането на домата на пазара започва още през 2021 г. Ако Norfolk Plant Sciences и Big Purple Tomato успеят да получат необходимите разрешения, много скоро ще можем да открием както самите плодове на пазара, така и техни семена за посев.

Пълните с антоцианини домати освен това са екологични – те имат два пъти по-голям срок на годност от обикновените. Това от своя страна ще намали значително хранителните отпадъци.

Технологията, която превръща домата лилав, може да се приложи върху всеки сорт – от бейби до биволско сърце.

Лилав кетчуп, лилава доматена супа, лилав сос за пица. Възможностите са безкрайни!

Източник: IFLScience

Gallery

Източник: Getty Images