Може и да ви се струва невъзможно, но езеро върху леда в Гренландия се изпразни буквално за няколко часа. Учени наблюдаваха как водата се процежда през големи цепнатини в реално време – феномен, който според тях може да стане често срещан заради глобалното затопляне.

Не е необичайно ледът в Гренландия да достигне 1 км дебелина. През лятото пък част от ледената покривка се разтапя и се обявяват езера. След това е възможно да се образуват цепнатини, през които водата да стигне до основата на ледника.

Трудно е да се наблюдава директно феноменът, но гласиолози от Кембриджския университет в Англия са имали тази възможност, когато стигнали до ледника Стор в западната част на Гренландия през юли 2018 г.

Няколко часа след пристигането им две трети от езерото, т.е. 5 милиона литра вода изчезнали за 5 часа в почвата, допълва БТА. Снимки от въздуха, направени преди и след случилото се от малък дрон на изследователския екип, показват как тъмносин водоем с кръгла форма се свива и се превръща в светлосин с по-малка дълбочина.