Учени "разгадаха" езика на бебетата

12 юли 2019 г., 15:23
2263

Американски учени са си поставили за цел да разработят система, която разпознава и разбира "бебешкия език". Снимка: Shutterstock

Система с изкуствен интелект, разработена от американски математици от университета на Северен Илинойс в Декалб, може да дешифрира крясъците и плачовете на бебето и да установи от какво се нуждае то.

"Главната ни задача е да подобрим здравето на малките деца и да облекчим живота на родителите и бавачките. Скоро ще започнем сътрудничество с болници и медицински изследователски центрове. То ще допринесе не само за по-нататъшните изпитания на системата, но и за прилагането й в практиката", заяви Личуан Лю от университета, цитиран от БТА. Лю отбеляза също, че при създаването на изкуствения интелект екипът е имал предвид вижданията на педиатри и родители, които са уверени, че плачът на бебето се променя в зависимост от онова, което в момента не му достига. 

Учените предположили, че плачът и крясъците на бебето са подвластни на същите правила за разпознаване, както членоразделната реч. Затова приложили методика за дешифриране на звуци и въз основа на нея създали аналог, който превежда "бебешкия език". Първоначално с помощта на системата анализирали направени при едни и същи ситуации записи на бебешки крясъци и отделили общите характеристики. След това се опитали да класифицират бебешките крясъци. В резултат на прослушването на няколкостотин подобни аудиозаписа системата отделила десетина сигнала в плача и "речта" на бебето, които показват, че то иска да яде, да спи и т.н. 

Ключови думи:
Коментари