Учени: Кафето нито предизвиква, нито предпазва от рак

13 август 2019 г., 14:11
120

Учените са анализирали данните за 46 000 души, на които е поставена такава диагноза. Снимка: Shutterstock

Ежедневната консумация на кафе не намалява риска от рак или смърт вследствие на ракови болести. До това заключение достигнаха учени от медицинския институт Бергхофер в Куинсланд, Австралия, пише MedicalXpress. 

Изследователите са анализирали данни за 46 000 души, на които е поставена диагноза рак, включително за около 7000 души, които умрели от рак, допълва БТА. Генетичната информация и хранителните им предпочитания били сравнени с данните за други 270 000 души, които също участвали в изследването, но не са били засегнати от болестта. Били взети предвид ракови образувания на млечната жлеза, яйчниците, белите дробове и простатата. Учените констатирали, че консумацията на кафе нито увеличава, нито намалява риска от рак. 

Кафето съдържа потенциално канцерогенни биохимични съставки, както и антиоксиданти, които допринасят да се предотврати поява на рак. Ползите за здравето дълго бяха предмет на разгорещени дебати сред учените. 

Ръководителят на изследването Цзюешън Онг е изненадан от получените резултати, като се имат предвид противоречивите данни за канцерогенните рискове, свързани с консумацията на кафе. "Това бе донякъде шокиращо за нас, защото винаги сме смятали, че напитката е свързана или с терапевтични ползи, или с рак", каза той. 

По думите на учените, макар някои изследвания да показват, че консумацията на кафе намалява риска от колоректален рак, съществуват също данни, че хората, при които любовта към кафето е заложена в гените им, по-често са засегнати от този вид рак. Подобно несъответствие навежда на мисълта за необходимост от допълнителни изследвания. Резултатите показват, че склонността към консумация на кафе не е нито рисков фактор, свързан с рак, нито защитава от болестта.

Ключови думи:
Коментари