Ново изследване си поставя за цел да открие най-добрата секс поза, в която хетеросексуалните жени могат да достигнат до оргазъм. То, разбира се, не е лишено от недостатъци, но и минали изследвания достигат до сходни заключения. А именно – това е добрата-стара мисионерска поза (стига под задните части на дамата да е поставена възглавница, която да повдигне леко таза ѝ).

Авторите на новото изследване, публикувано в изданието Sexologies, са двама изследователи от частна гинекологична клиника в Ню Йорк. Те определят „най-успешната“ поза за достигане на оргазъм, като се фокусират върху кръвоносния поток в клитора както преди, така и след сексуалния акт в пет различни пози.

Секс позите са лице в лице/жената отгоре, седнали/лице в лице, лице в лице/мъжът отгоре (с и без възглавница) и коленичене/проникване отзад.

Изследователите откриват, че кръвоносния поток в клитора се увеличава във всяка една поза (с изключение на последната – т.е. кучешката). Освен това става ясно, че лице в лице/мъжът отгоре (т.е. мисионерската) с възглавница под таза на жената, раздвижва най-успешно кръвта в клитора.

Виж още: Тези 3 действия са ключови, ако искате една жена да стигне до оргазъм

„Колениченето с проникване отзад произвежда най-малък директен клиторен контакт. В резултат на това увеличението на кръвоносния поток в сравнение с позите лице в лице е минимално“, пишат авторите.

Преди да прибързваме със заключенията, е важно да отбележим, че изследването върви ръка за ръка с известни недостатъци. Първо, то се фокусира единствено върху една хетеросексуална двойка. Т.е. няма гаранция, че резултатите са представителни за всички.

Виж още: 4-те най-популярни техники за по-голямо удоволствие и по-добър оргазъм при жените

Според научния труд двойката са лекари на 32-годишна възраст, които изследователите познават добре. Освен това учените не проверяват дали дамата действително достига до оргазъм – просто оценяват нивата на кръвоносния поток в клитора, което е индикация за сексуална възбуда.

И все пак, по-стари и по-големи изследвания достигат до сходни резултати. Научен труд от 2020 г. анализира сексуалните предпочитания на почти 20 000 хетеросексуални души от Чехия. Той установява, че когато става дума за оргазъм, хората предпочитат позите лице в лице, макар че в случая най-любимата е лице в лице с жената отгоре.

Източник: IFLScience