Полицикличните ароматни въглеводороди, добавени в цигарите, са били преработени от организма и са се превърнали в друго вещество, което уврежда ДНК и води до развиване на рак.

В експеримента целият този процес е отнел от 15 до 30 минути. Проф. Стивън Хехт от Университета на Минесота предполага, чеекспериментът на учените е уникален, тъй като за първи път е изследван метаболизмът на полицикличните ароматни въглеводороди, вдишвани с цигарения дим, без влиянието на други фактори като замърсяване на околната среда или храна.

"Резултатите от изследването трябва да послужат като сериозно предупреждение за всеки, които иска да започне да пуши", казва ученият.

"Всеки знае, че тютюнопушенето може да доведе до рак на белите дробове – напомня Мартин Докрел от благотворителната организация Ash. – Най-страшният извод от този доклад е, че показва колко бързо започва пътят към рака – той не отнема 30 години, а само половин час след първата цигара".

Изследването е финансирано от Националния институт по изследване на раковите болести на САЩ.