Всеки ден тютюнопушенето убива приблизително 17 души в Австралия вследствие на свързани с вредния навик сърдечни пристъпи, инсулти и увреждания на сърдечносъдовата система. Това сочи  широкомащабното 7-годишно изследване на учени от Австралийския национален университет.

Проучването, което е обхванало 190 хиляди пушачи и непушачи, открива, че ежегодно, вследствие на вредния навик, умират над 6400 австралийци. При това всяка година в болници вследствие на тютюнопушене постъпват над 11 000 души, т.е. ежедневно се регистрират 31 хоспитализации, допълва БТА. Специалистите заключили, че ако пушач се откаже от цигарите, преди да е навършил 45-годишна възраст, рискът за него от сърдечносъдови болести намалява с 90 на сто.

Според учение за пушачите рискът от смърт вследствие на сърдечносъдови болести е 3 пъти по-голям, отколкото за хората, които никога не са пушили. Освен това за пушачите рискът от сърдечен пристъп, инсулт и сърдечна недостатъчност е 2 пъти по-голям, а от развитие на гангрена - 5 пъти по-голям.