Оставете детето да си бърка в носа

11 ноември 2017 г., 23:00
1832

Снимка: Guliver / iStock

Eдна от честите реплики на родителите е: „Не си бъркай в носа!“, следвана от: „Не си яж сополите!“ Вероятно и вие сте я произнасяли не веднъж. Сега може да си отдъхнете и да престанете със забележките. И дори да насърчавате малкия пакостник да продължава. Ново проучване доказа, че този навик, колкото и да е гаден, е от полза за здравето.

Децата са любопитни. Те откриват света през собствения си опит. Обичат да пипат всичко, което привлече вниманието им – както нови предмети, така и собственото си тяло. И, за да оценят подобаващо, част от нещата влизат в устата и минават през „вкусов“ тест.
Достатъчно е да наблюдавате малките хлапета, за да се уверите в това. Те пъхат в устата си почти всичко. И по-големите не се отказват, въпреки, че са по-предпазливи.

Изпадате в ярост, когато видите детето да рови в носа си, сякаш прави археологически разкопки. Завира пръста си дълбоко, вади отвътре съкровище (различно по размер и цвят) и ловко го пъхва в устата си. След това победоносно ви поглежда.

Находката е коричка засъхнал сопол. Секрет, който за повечето от възрастните е отвратителен, но всеки ден се  произвежда от носната лигавица. Смятаме, че той и пълен с микроби. Ново проучване, публикувано във в. Mirror, доказа точно обратното.

Прочетете целия текст в Новите Родители.

Ключови думи:
Коментари